400 000 т храна се изхвърлят годишно в България

400 000 т храна се изхвърлят годишно в България
Българската хранителна банка е алтернатива, чрез която едновременно да се спре изхвърлянето на храна и да се помогне на близо милион българи, които живеят под прага на бедността. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

400 000 тона храна се изхвърлят всяка година в България, докато близо един милион души живеят под прага на бедност.

В най-уязвимите групи попадат около 600 000 души - пенсионери и малки деца, които имат нужда от помощ и най-вече от топла храна.

По света има 1 млрд. гадуващи хора, като толкова са и тоновете храна, които се изхвърлят на боклука всяка година.

В условия на криза в България също се разхищава - между 120-150 килограма на човек годишно, предаде бТВ.

Алтернативата е Българската хранителна банка. Бизнесът обаче отказва да дарява.

„Докато Българска хранителна банка не се установи като алтернатива, и тази храна не може да стига до нуждаещите се хора и да бъде изконсумирана, тази храна ще блуждае и витае," коментира Мая Калчева от проекта.

И все пак част от храната стига до хората в нужда. По официални данни, търговските вериги унищожават десетки тонове храна годишно, а по неофициални количествата са в пъти по-големи.

„Фирмите в хранителната индустрия не желаят да плащат на екарисажа за унищожаването на тази храна или другият момент - опитват се по някакъв начин тази храна да бъде преработена и вкарана обратно в обръщение в хранителната верига," каза Йордан Войнов от Агенция по безопасност на храните.

И макар че част от големите играчи на пазара спасяват годна храна, масово бизнесът отказва да дарява, заради плащането на данъци.

„Ако става въпрос за месо, сумата, която самият търговец би внесъл, е между 6 и 8 пъти по-голяма, отколкото ако я дари," каза Ангелин Ангелов, който е мениджър на голяма търговска верига.

#храна #Българска хранителна банка #Йордан Войнов #Агенция по безопасност на храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници