Моряците на кораба "Рожен" не са били блокирани

Моряците на кораба "Рожен" не са били блокирани
A A+ A++ A

"В момента на борда на кораба "Рожен" има 18 души", заяви на пресконференция изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" кап. Александър Калчев, предаде БНТ.

"На кораба заварихме нормална ситуация,

хората бяха спокойни, нямаше екстремни ситуации и всичко беше под контрол. Там, където бяхме ние, военни действия не са се водили", допълни капитанът на кораба "Рожен" Кирил Карапанов.

След 5 месеца и 20 дни успяхме да изведем кораба си от пристанище "Черноморск",

което стана с много усилия на МВнР и на президентството. Още в самото начало на конфликта президентът Радев инициира, при разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, и успя да повдигне проблема с блокираните кораби в украинските пристанища и да се обърне внимание на много високо ниво, в т.ч. ООН, поясни капитан Александър Калчев.

По думите му капитан Карапанов е извел на практика кораба от пристанище "Черноморск". Той се е качил на борда на 29 април, което реално потвърждава, че български моряци блокирани в пристанището не е имало, предава БНТ.

"Ситуацията не трябва да се отъждествява с тази, която беше при колегите ни на пристанище Мариупол, където имаше реални военни действия", каза кап. Калчев.

Петимата български моряци, сред които и капитанът на кораба "Рожен", се прибраха в България. Вчера рано сутринта те пристигнаха във Варна.

На 5 август плавателният съд беше един от трите кораба, натоварени със зърно, които отплаваха от Украйна. "Рожен" отплава към Босфора. В Истанбул част от екипажа беше подменен, също и допълнен. На турския бряг слязоха петимата моряци, които вече се прибраха във Варна. Корабът премина през Босфора и се отправи към Великобритания, която е крайната точка за доставката на товара му, обобщава БНТ.

#бг моряци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници