Жандармерия варди санитарния контрол на границата с Турция

Жандармерия варди санитарния контрол на границата с Турция
бТВ
A A+ A++ A

Екипи на жандармерията охраняват служителите на агенцията по безопасност на храните (БАБХ) на граничния пункт "Капитан Андреево", съобщи снощи шефът на БАБХ проф.Христо Даскалов. По разпореждане на МВР органите на реда трябва да гарантират нормалното протичане на фитосанитарния контрол на хранителните продукти, превозвани от влизащите в страната камиони.

Днес заради ситуацията на пункта той ще бъде посетен от служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и зам.-министъра на земеделието доц. Крум Неделков.

Според Даскалов причината за въвеждането на охрана е напрежение между инспекторите на БАБХ и служитеи на "Евролаб 2011". От частната фирма опитали да блокират товаренето и разтоварването на пратки от Турция, твърди Даскалов. В резултат се е образувала опашка от стотици камиони и се е наложила намеса на жандармерията.

Ден по-рано БАБХ съобщи, че е разширила дейността си и включила в рамките на своя контрол и товаро-разтоварните работи. Агенцията се е позовала на определение на Върховния административен съд, според което липсва „нормативна и административна регулация“ на този процес на ГКПП. Още в петък Даскалов се оплака, че "Евролаб 2011" е докарала 30 души, които се опитали да изблъскат инспекторите.

Скандалът с „Евролаб 2011“ започна през май, след като се появиха данни, че на шефа на БАБХ е бил предложен подкуп, за да не предприема действия по отношение на фитосанитарния контрол на ГКПП. Правителството на Кирил Петков определи ситуацията като голяма корупционна схема. След това държавата опита да изземе дейността по взимане на проби от плодове и зеленчуци от преминаващите товарни камиони, но съдът определи, че "Евролаб 2011" не бива да се гони веднага от пункта, защото имало опасност да пострадат и нейните, и обществените интереси

Преди това монополът върху този извънредно печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем, първо на частната фирма "Интерпред Еврологистик", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като "Ами". Договорът изтече в края на 2021 г. През 2022-ра въпросната фирма бе заменена от "Евролаб 2011". Неин собственик е Васил Димитров. Проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

 


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници