Все повече случаи на кръвоизливи заради лекарства за COVID-19

Все повече случаи на кръвоизливи заради лекарства за COVID-19
A A+ A++ A

Коронавирусната инфекция и медикаментите, прилагани при лечението ѝ, могат да доведат до развитие на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ), цитирайки д-р Станислав Чурчев, асистент в Клиниката по гастроентерология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", в интервю за кампанията „Плюс мен“. Кампанията е организирана от МЗ с цел популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Въпреки че се разглежда предимно като респираторно заболяване, COVID-19 може да засегне редица органи, включително и тези на гастроинтестиналния тракт, казва д-р Черчев. По думите му поне един от всеки пет пациенти с COVID-19 изпитва гастроинтестинални симптоми – най-често диария, загуба на апетит, гадене или повръщане, като при 10 процента от инфектираните заболяването преминава изцяло с гастроинтестинална симптоматика.

Засягането на гастроинтестиналния тракт, симптомите и усложненията, свързани с него, при пациенти с COVID-19 се дължат, от една страна, на увреда на чревната лигавица с последващо развитие на дисбактериоза (промяна в състава на бактериите, които нормално обитават червата), а от друга – на странични действия, свързани с приложение на някои медикаменти, които се използват за лечението на COVID-19 - кортикостероиди, противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагулантна или антибиотична терапия, обяснява д-р Станислав Чурчев. Има и научни съобщения, на базата на които може да заключим, че понякога и самата коронавирусна инфекция може да доведе до развитие на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт“, посочва още специалистът.

Д-р Чурчев е категоричен, че зачестяването на случаите на кръвоизливи, предимно от стомаха и дванадесетопръстника, се дължи основно на приложението на антикоагулантни и антиагрегантни медикаменти и много по-рядко на директно действие на вируса. Хората с доказан COVID-19 да избягват самолечение и ненужен прием на антибиотици, съветва лекарят, цитиран от БТА.

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19 гастроентерологът посочва, че въпреки появата на нови варианти на вируса, ваксините остават високо ефективни за предпазване от тежко протичане на заболяването (особено при високорисковите групи) или развитие на сериозни усложнения на инфекцията. По-лекото преболедуване след ваксинация намалява нуждата от лечение и евентуални странични действия и компликации, свързани с него.

В отговор на въпроса дали хората с хронични гастроентерологични и чернодробни заболявания са изложени на по-висок риск от преболедуването на COVID-19 и последващи усложнения, д-р Станислав Чурчев обяснява, че пациентите с хронични чернодробни заболявания и особено тези с чернодробна цироза са една от групите с най-висок риск от тежко протичане на COVID-19, като в началните етапи на пандемията смъртността при пациенти с чернодробни заболявания, приети в болница поради тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, е била над 25 процента. Поради това предпазването от заразяване и ваксинацията са особено важни при тези пациенти. Важно е навременното приложение на бустерни дози, тъй като самото чернодробно заболяване може да доведе до по-нисък имуногенен ефект - по-малко количество на антителата, насочени срещу SARS-CoV-2, произведени от имунната система след ваксинация. Друга група пациенти, при която може да се наблюдава подобен феномен на намалена имуногенност на ваксините, са тези с възпалителни чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит. Тези пациенти не са застрашени от по-тежко протичане на COVID-19 при евентуално заразяване, но е необходимо да получат пълен ваксинационен курс и навременно приложение на бустерни дози, за да имат адекватна защита.
 

#COVID-19 вирус #преболедували COVID-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай