„ЕВН" отказали да плащат хотела на пострадалите след взрива

„ЕВН" отказали да плащат хотела на пострадалите след взрива
Хората ще останат в общински жилища, а Община Бургас е изпратила микробус за пострадалите, които спешно е трябвало да се изнесат от хотела. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Четирите семейства, чиито домове пострадаха след взрива на трафопоста в Бургас, са напуснали хотела, където бяха настанени, през нощта срещу събота, защото от „ЕВН" отказали да платят престоя им там.

Хората ще останат в общински жилища, а Община Бургас е изпратила микробус за пострадалите, които спешно е трябвало да се изнесат от хотела, информираха от Би Ти Ви.

Две от семействата още в петък са се настанили в общинските жилища, които по нареждане на кмета Димитър Николов са били спешно оборудвани с мебели, домакински уреди, спални и посуда. Те споделят, че сами предпочели по-удобния начин за живот, докато разрушените им жилища бъдат възстановени.

„Вчера получихме съобщение, че „ЕВН" няма да заплаща повече техния престой в хотела, тъй като общината им била осигурила общински жилища. И въпреки нашето желание да им продължа престоя за наша сметка, хората просто се изнесоха", обясни Георги Мицов – мениджър в хотела.

Другите две най-пострадали семейства се нанасят в общинските жилища в събота.

„Снощи нощувахме при родителите ми, тъй като физически нямаше възможност да бъдат дообзаведени жилищата и предпочетохме да не притесняваме хората, спокойно да могат да работят", сподели Пламен Димитров.

Най-тежко ситуацията приема 74-годишната Констанца Колева, която още помни ударната вълна, която я хвърля на метри.

„Тя не може да го преодолее този стрес. Тя е диабетичка, която не си е мерила кръвната захар пет дена. Спестих й да я гледат по телевизията в какво състояние е, защото е достоен човек", сподели дъщеря й Анна Колева.

От „ЕВН" са обяснили, че не са отказвали помощ на пострадалите, но тъй като от общината са осигурили жилища и те са по-удобни за семействата, е било редно хотелът да се освободи. Разследването по взрива на трафопоста продължава.

Висока температура и високо налягане може би са причина за избухването на транспорматора, показа експертиза. В събота сутринта експерти са отворили транспорматора, но все още не е ясно дали останалото масло е източено преди взрива или е прегряло и е станало причина за експлозията.

След източването на маслото експертите са установили, че от нужните 300 литра масло в трансформатора има 25, което е недопустимо. Един от вариантите е маслото да е източено преди нощта на аварията и това да е предизвикало взрива. Другите предположения за взрива тепърва ще се изясняват.

При избухналия в началото на седмицата трафопост особено пострада жилищният блок, в който се е намирал трансформаторът на „ЕВН". Ранени или пострадали хора няма, но някои останаха без дом и покъщнина.

Вече е започнало спешното укрепване на блока и пострадалите тераси.

#пострадали #взрив #трафопост #Бургас #кмет на Бургас #хотел #общински жилища #настаняване #Димитър Николов #„ЕВН" #плащане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници