Повишена температура и налягане може би са причинили взрива на трафопоста в Бургас

Повишена температура и налягане може би са причинили взрива на трафопоста в Бургас
Щетите след силния взрив на трафопоста. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висока температура и високо налягане може би станали причина за избухването на транспорматора в Бургас, показа експертиза.

В събота сутринта експерти са отворили транспорматора, но все още не е ясно дали останалото масло е източено преди взрива или е прегряло и е станало причина за експлозията, предадоха БНТ и „Дарик".

След източването на маслото експертите са установили, че от нужните 300 литра масло в трансформатора има 25, което е недопустимо. Един от вариантите е маслото да е източено преди нощта на аварията и това да е предизвикало взрива. Другите предположения за взрива тепърва ще се изясняват.

Констатирано е било раздуване на обшивката на трансформатора, което означава, че е имало висока температура и високо налягане, обясняват експертите, което е и предизвикало изтичане на масло.

Високите температури, според експертите,са дали възможност за изпарението на тези петролни продукти и образуването на взривоопасната смес.

В петък кметът Димитър Николов съобщи, че унищоженото от взрива имущество възлиза на 140 хил. Лева, като в него не влизат щетите по жилищната сграда.

Николов заяви, че ще настоява „ЕВН" да изплати материалните щети и всички разходи по възстановяването на сградата, в която е трафопоста.

При избухналия в началото на седмицата трафопост особено пострада жилищният блок, в който се е намирал трансформаторът на „ЕВН". Ранени или пострадали хора няма, но някои останаха без дом и покъщнина.

Вече е започнало спешното укрепване на блока и пострадалите тераси.

В деня на експлозията от електроразпределителното дружество „ЕВН" обаче разпространиха информация, че няма следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла с ниско напрежение на трафопоста.

От компанията обещаха, че ще бъдат направени две независими експертизи, които да установят какви са причините за взрива.

#експертиза #„ЕВН" #щети #жилищна сграда #взрив #Димитър Николов #кмет на Бургас #налягане #масло #температура #трафопост #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници