4 г. затвор за действащ депутат от ДПС заради подкуп от 10 000 лв.

4 г. затвор за действащ депутат от ДПС заради подкуп от 10 000 лв.
На 4 г. затвор бе осъден депутатът от ДПС Митхат Табаков за поискан през 2004 г. подкуп от 10 000 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 4 г. затвор бе осъден депутатът от ДПС Митхат Табаков за поискан през 2004 г. подкуп от 10 000 лв.

Софийският градски съд го призна за виновен по обвинението, че като кмет на община Дулово е поискал и взел подкуп от 10 000 лв. от управителя на „Водоснабдяване и канализация“ ООД, Силистра Петко Горбанов, предаде БГНЕС.

Митхат Табаков получил парите на 19 ноември 2004 г. по собствената си банкова сметка, за да сключи договор с „ВиК“ – Силистра, за изпълнение на обществена поръчка с предмет „Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата“.

Фактът, че Митхат Табаков е взел подкупа, се доказва и от наличното по делото платежно нареждане, с което по неговата лична сметка се превеждат точно 10 000 лв.

Присъдата на съдия Андрей Ангелов може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

На заседанието по делото на 9 юли 2012 г. стана ясно, че Митхат Табаков е получил инсулт и затова не се е явил в съдебната зала.

Тогава защитата на депутата предостави на съда служебна бележка от болницата по неврология и психиатрия „Св. Наум“, според която на 5 юли подсъдимият е бил приет в Клиниката за интензивно лечение на нервни болести с диагноза „исхемичен мозъчен инсулт“.

Депутатът трябва да плати 5000 лв. глоба, както и 10 000 лв., колкото е стойността на подкупа. Той няма да има право да заема обществена длъжност за срок от пет години, както и да се разпорежда с държавна и общинска собственост.

Митхат Табаков трябва да плати и разходите по делото в размер на 967 лв.

След заседанието депутатът коментира, че всички дела срещу него започват, след като през 2009 г. той е избран за народен представител в 41-вото Народно събрание от 20-и многомандатен избирателен район – Силистра.

Според него става дума за политическа поръчка срещу него и дори отбеляза, че прокурорите, които работят по делата срещу него, след това се издигат в кариерата.

Вероятно той визира зам.-министъра на правосъдието Пламен Димитров, който беше наблюдаващ прокурор по друго дело, по което Митхат Табаков беше осъден на 5 г. затвор.

По това дело той бе признат за виновен, че като кмет на община Дулово през 2009 г. е сключил неизгоден договор за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води по проект на Оперативна програма „Околна среда“, като не е спазил Закона за обществените поръчки.

#Митхат Табаков #депутат от ДПС #подкуп #община Дулово #Дулово #Силистра #ВиК #ОП „Околна среда" #Закон за обществените поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници