Министър Филипети: България и Франция ще направят културата приоритет на Европа

Министър Филипети: България и Франция ще направят културата приоритет на Европа
Снимка: Министерство на културата
A A+ A++ A

Франция и България могат заедно да превърнат културата в приоритет на Европа, заяви френският министър на културата и комуникацията Орели Филипети.

„Признавам си, че силно разчитам на Вежди Рашидов – един голям творец и много добър министър, за да можем заедно – Франция и България, да превърнем културата в приоритет на Европа", каза г-жа Филипети след среща с българския си колега Вежди Рашидов, съобщиха от пресцентъра на българското културно министерство.

„Убедена съм, че Франция и България заедно трябва да излъчат посланието за Европа, като за една земя, която насърчава културното наследство", посочи тя.

Двамата министри разговаряха в четвъртък за първи път и срещата им в Париж продължи два пъти по-дълго от предвиденото.

На разговора присъстваха българският посланик във Франция Марин Райков, директорът на БКИ в Париж Диана Игнатова, френският културен аташе в София Давид Вейзман.

Министър Рашидов даде висока оценка на българо-френските културни отношения и подкрепи усилията на френската си колежка да убеди Европа, че в културата трябва да се концентрират колкото се може повече средства, тъй като тя е в състояние да възстанови икономическата тъкан на обществото.

Г-жа Филипети застана категорично зад всички важни културни проекти, под които стои подписът на Вежди Рашидов.

„Заставам категорично зад 5-годишното Споразумение на България с Лувъра, подкрепям силно желанието на министър Рашидов за съвместни творчески проекти в Гран Опера и театър „Шанз Елизе", които той вече договори в първия ден на посещението си във Франция, ще насърча френски кинематографисти да правят съвместни продукции с български кинотворци", заяви в края на срещата Орели Филипети.

Тя призна, че е силно впечатлена от амбицията на Вежди Рашидов да покаже на Европа и на света уникалния български талант в най-престижните зали и сцени и отправи в аванс една покана – български трупи да се изявят в най-голямата филхармонична зала на Париж, която се изгражда в момента и салонът й ще събира 2 500 зрители. Залата ще бъде открита след около 2 години.

Министър Рашидов бе поздравен в Париж и за старта на най-новия европейски проект на Министерството на културата – изграждането на Национален музеен комплекс в кв. 500 в центъра на София.

Г-жа Филипети прие поканата на Вежди Рашидов да посети България през следващата година и да присъства на откриването на най-новия български музей.

Министър Рашидов изрази голямо задоволство от първата си среща с министър Филипети.

„Радвам се, че ще работим заедно, за да може културата, която е лицето на всяка нация, да получи максимално финансиране от ЕС," посочи в заключение българският министър на културата.

Той подари на Орели Филипети реплика на сребърен ритон от прочутото Боровско съкровище. Подаръкът от френската министърка за българския й колега бе уникален съд от севърски порцелан.

Късно вечерта в сряда Рашидов, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и посланик Марин Райков откриха в препълнената зала на БКИ в Париж изложбата на Иво Хаджимишев, посветена на 40-годишнината от подписването на Конвенцията за опазване на световното културно наследство.

Вежди Рашидов връчи най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век", на българката Елен Горгачев, която десетилетия наред популяризира родната култура и обединява българската диаспора във Франция.

#Франция #България #министър на културата #Вежди Рашидов #Европа #Марин Райков #БКИ #Париж #София #Давид Вейзман #Лувъра #ЕС #ЮНЕСКО #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници