Ромпой е за съкратено фискално споразумение в ЕС

Ромпой е за съкратено фискално споразумение в ЕС
Премиерът на Гърция Лукас Пападимос (ляво) и президентът на Европейския съвет и еврозоната Херман ван Ромпой (дясно). Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Съкратено „фискално споразумение“, което няма нужда от ратификация от парламентарни или национални референдуми, отнемащи твърде много време, предлага председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Това той направи в специален доклад, който ще представи на срещата на върха в четвъртък в Брюксел.

Според Ромпой по-строги правила, чрез които дълговата криза в еврозоната да бъде овладяна, могат да бъдат постигнати без промяна в договорите за Европейски съюз, предаде Би Би Си.

Идеите на Ромпой са насочени основно към възстановяването на доверието в пазара с по-голяма бюджетна дисциплина.

Той предлага измененията в договорите на Европейския съюз да не минават на национална ратификация. По думите му така се преодоляват рискови политически процедури.

Германия и Франция настояват да бъде съставен нов Договор за ЕС до март, който да наложи по-стриктни правила.

Сред бързите и значителни промени, които Ромпой предлага, е постоянен спасителен фонд в еврозоната.

Според председателя европейският стабилизационен механизъм, по подобие на МВФ, трябва да има банков лиценз, който дава достъп до огромната ликвидност на Европейската централна банка.

На срещата ще присъства президентът на банката Марио Драги, върху когото се оказва натиск да помогне за преодоляване на кризата в еврозоната.

На срещата европейските лидери ще обсъдят енергийната политика на Евросъюза, споразумение за присъединяване на Хърватия, перспективите за членство на Черна гора и Сърбия и кандидатурата на България и Румъния за членство в Шенгенската зона.

#ЕС #Херман Ван Ромпой #президент #Европейския съвет #Брюксел #Европейския съюз #Германия #Франция #еврозона #Марио Драги #Европейската централна банка #Хърватия #Сърбия #България #Румъния #Черна гора #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »