Гузенбауер: ЕС ще наблюдава изборите в България

Според бившия австрийски канцлер България е бедна страна и заради това се нуждае от стабилност, напредък, повече работни места и образовани хора, за да върви нагоре. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарните избори в България ще бъдат внимателно наблюдавани от Европейския съюз, защото като държава - членка на ЕС, България има задължението да проведе справедливи и демократични избори, заяви бившият канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер.

Гузенбауер каза, че сега погледите към България са още повече, тъй като Сергей Станишев е избран за европейски лидер на Партията на европейските социалисти и „хората ще следят внимателно какво се случва“, предаде БГНЕС.

Според бившия австрийски канцлер България е бедна страна и заради това се нуждае от стабилност, напредък, повече работни места и образовани хора, за да върви нагоре.

„Така че, ако правителството е щастливо от това, че има стабилност, това не е добра новина. Добрата новина би била растеж за по-добра и по-богата България“, допълни Алфред Гузенбауер.

На въпроса дали българското правителство полага достатъчно усилия в тази насока бившият австрийски канцлер отговори, че не може да се меси във вътрешните работи на страната, „това е задача на българските политици и между другото това ще бъде въпрос на избора, който българският народ ще направи на следващите парламентарни избори“.

Според него алтернативата пред българите е лидерът на ПСБ и ПЕС Сергей Станишев, „който показа, когато беше премиер, че може да привлече преки чуждестранни инвестиции в България“.

По думите на бившия канцлер на Австрия Станишев е добре приет партньор на ЕК и европейския бизнес, както и на „обикновените работещи мъже и жени в България“.

По отношение на липсата на медийна свобода, който срина България до последно място в ЕС, Алфред Гузенбауер каза, че „най-важното нещо във връзка с медийната свобода е избягването на монополите“.

„Например, ако сте следили аферата във Великобритания с г-н Мърдок, най-влиятелния медиен магнат на Острова, тя много ясно показа границите на подобни практики. Имаме тревожни знаци за медийната свобода не само тук, в България, но най-скоро в Унгария, където също има ясно ограничаване на медийната свобода“, коментира Гузенбауер.

Според него ЕС и ЕК трябва да гарантират свобода на медиите във всички държави членки, „защото без развита медийна свобода няма истинска демокрация“, каза още той и добави, че би било важно българският парламент да започне консултации с ЕП за това как да изглежда българският медиен закон.

Той трябва да отговаря на европейските демократични стандарти и да предотвратява голямо концентриране на медийно влияние, смята още Гузенбауер.

#ЕС #ЕК #ЕП #ПЕС #БСП #канцлер #България #избори #Парламент #правителство #Австрия #Европейски съюз #медиен закон #медии #икономика #работни места #растеж #Европейска комисия #Европейски парламент #наблюдение #лидер на ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"