Борисов: Сблъсъкът между ЕНП и ПЕС ще бъде догодина в София

Борисов: Сблъсъкът между ЕНП и ПЕС ще бъде догодина в София
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сблъсъкът между Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще бъде в София, по време на парламентарните избори в България през 2013 г., заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Ние от ГЕРБ вече свалихме веднъж от власт новоизбрания президент на ПЕС", коментира Борсиов по време на 21-я конгрес на ЕНП в Букурещ, съобщиха от ГЕРБ.

„Българското правителство управлява страната ни успешно и при пълна прозрачност, въпреки тежко наследство, което ни беше оставено от новоизбрания президент на ПЕС", подчерта премиерът Борисов.

Той заяви още, че въпреки трудностите, правителство на ГЕРБ нито за миг не се е изкушило от съветите на българските социалисти, „които щяха да вкарат България в спиралата „дълг – дефицит – дълг".

„Основното правило на българското правителство е да харчи толкова, колкото произвежда. В следствие на това страната ни поддържа едни от най-добрите макроикономически показатели, които отговарят на всички числови критерии за членство в еврозоната", коментира още премиерът.

Като пример Борисов посочи, че България имапубличен дълг около 16% при допустими 60% по Маастрихтския критерий, бюджетен дефицит под 2% при допустими 3%, инфлация 2.7% при 3.1% референтна стойност и освен това рейтинговата агенция „Мудис" е покачила оценката си за страната.

„Всички тези показатели са доказателство, че България заложи на икономически растеж, основан на стабилност, а не на дълг. Правителството на ГЕРБ запази стабилността в страната – политическата, финансовата и макроикономическата", коментира още Борисов.

След като при предходното българско правителство на социалисти и либерали Европейската комисия спря всички еврофондове на България, настоящото правителство на ГЕРБ върна доверието на Брюксел, припомни Бойко Борисов.

„Благодаря на Европейската комисия и нейния председател Жозе Мануел Барозу за това доверие. Чрез провеждането на структурни реформи възстановихме възможностите и увеличихме 30 пъти усвояването на евросредствата. В комбинация и с националното финансиране, всички тези средства дават всички предпоставки за ускоряването на икономическия растеж на страната", заяви премиерът.

Благодарение на всички тези действия, Борисов изрази увереност, че следващата година ще бъде успешна за ГЕРБ и за десните ценности.

Бойко Борисов увери лидерите от ЕНП, че българското правителство и парламент участват активно във всички общоевропейски действия за укрепване на фискалната и финансова дисциплина и за изпращане на положително послание към финансовите пазари, което да възстанови доверието към еврото и Европа.

#ПЕС #ГЕРБ #правителство #министър-председател #Бойко Борисов #ЕНП #избори #парламентарни избори #сблъсък #социалисти #БСП #Европейска народна партия #Партия на европейските социалисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници