19 резервата в България застрашени от строителство

19 резервата в България застрашени от строителство
Арбанаси е старинно селище, известно е със своите монументални къщи и църкви с интересна вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис. Селото е обявено за историческо селища с национално значение през 2000 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Общо 19 места със сгради-паметници на културата са застрашени от бъдещо строителство в тях, а с това статутът им на резервати ще отпадне и така те ще загубят най-високата степен на защита на автентичността им.

Със сега инициираните промени в Закона за културното наследство вече няма да се водят за резервати и да се ползват със специална защита, а ще имат статут на групови недвижими ценности с категория „национално значение" и за тях според измененията ще се прилага най-висока степен на защита по реда на закона, информира „Дневник".

Според експерти новият статутът не гарантира най-високата степен на защита от инвеститорски намеси - груповите паметници можело по-лесно да бъдат разделени, от тях да бъдат вадени индивидуални паметници или пък да се разпаднат на индивидуални, като така се допуснат по-лесно промени в тези обекти.

Промяната на статута на архитектурните резервати е  най-сериозното опасение на звеното във Върховната касационна прокуратура, отговарящо за културните ценности.

Копривщица вече ще бъде групов паметник с национално значение и с най-висока степен на защита, но няма да е резерват.

След измененията например село Арбанаси край Велико Търново вече няма да е резерват.

Отпадат от списъка с резерватите и места като стария Пловдив, Котел, Боженци , Жеравна, Мелник, Копривщица.

Също няма да са резервати и старите части на Созопол, Ковачевица и Трявна.

В прокуратурата вече пишат официалното си становище по измененията, а източници от звеното неофициално коментираха, че най-силно са притеснени от текстовете около статута на резерватите.

В Закона за културното наследство, приет през 2009 г., е записано, че резерватите могат да бъдат само археологически, но през годините, и то още от средата на миналия век, са били обявявани различни видове резервати - освен археологически, архитектурни, исторически, градоустройствени, етнографски и дори туристически.

Така от 2009 г. положението на резерватите, които не са археологически, е висящо.

Въпреки неяснотата до момента е важал старият им статут на резервати според съответните постановления на правителството от годините на обявяването им.

#Трявна #Ковачевица #Созопол #Копривщица #Мелник #Жеравна #Боженци #Котел #Пловдив #строителство #национално значение #паметник #Закон за културното наследство #България #резервати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници