България поиска запазване на евросубсидиите за 2014-2020 г.

България поиска запазване на евросубсидиите за 2014-2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България настоява да не се намаляват субсидиите на българските земеделци и да се запази размера на парите от фондовете за сближаване в Европейския съюз, заяви външният министър Николай Младенов по време на обсъждане за бюджетна рамка на ЕС 2014 – 2020 г.

„България е страна, която има нужда от най-голямо финансиране, за да може да преодолее всичките икономически трудности", каза Младенов, цитиран от БНР.

„Общите кризисни процеси карат страните-членки, които са нетни платци към бюджета на ЕС, да настояват за съкращаване на бюджета на ЕС с поне 100 млрд. евро в рамките на следващата финансова рамка", допълни външният министър.

По неговите думи България има една основна задача - да запази общия размер на бюджета на ЕС - „така, както е предложено от Европейската комисия още през 2011 г".

В преговорите за европейския бюджет правителството иска и повече средства за извеждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй", съобщават още от пресцентъра на външното министерство.

„България е изпратила конкретно предложение за увеличаване на средствата по това перо на 450 млн.евро за периода до 2020 г. Сегашното предложение фактически предвижда 208 млн. евро, така че тука има нужда от допълнително финансиране", коментира Младенов.

България настоява и за прилагането на диференциран подход при определянето на таван за разпределение на средствата по Кохезионната политика, в зависимост от степента на икономическо развитие на отделните страни, подчерта външният министър.

При отпускането на средствата от европейските фондове трябва да се взимат предвид макроикономическите показатели на страните-членки.

„Така дисциплинираното управление на финансите няма да бъде само пожелателно и Европа ще се пребори с проблема със системното нарушаване на бюджетните правила", заяви Николай Младенов.

От своя страна министърът по европейските фондове Томислав Дончев подчерта нуждата България да защити интересите си пред европейските партньори, за да получи оптималния размер от евросредства в следващия финансов период.

„Бюджетът не е цел сам по себе си, той е инструмент за реализиране на политики и провеждане на реформи", посочи министърът.

#Николай Младенов #ЕС #България #ЕК #Финансова рамка #пари #Европейския съюз #Европейска комисия #фондове #земеделци #субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »