Европейски пакт за социално развитие поиска Станишев

Европейски пакт за социално развитие поиска Станишев
Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев участва в кръгла маса на тема „Ръст на заетостта и благосъстоянието: Европейски политики за национални решения“, октомври 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се създаде Европейски пакт за социално развитие като баланс на Пакта за растеж и стабилност, предложи председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според Станишев са необходими конкретни мерки, за да се пребори ЕС с 25 милиона безработни, от които 5.5 милиона са млади хора, а 115 милиона европейски граждани живеят в риск от бедност, предаде БНР.

Европейските социалисти акцентират, че поне 25% от европейската кохезионна политика трябва да бъдат насочени към социалната сфера и да бъде отделен специален фонд за гарантиране на младежката заетост.

Сред идеите, които Сергей Станишев припомни, за увеличаване на бюджета на страните – членки на ЕС, е въвеждането на данък върху финансовите транзакции.

Той поиска прогресивно облагане и на капитала, и на доходите на хората, „които са по-заможни“.

Председателят на Института за социална интеграция Катя Колева пък настоя за дългосрочна политика за решаване на проблемите с безработицата след младите хора.

„Да се чувстват полезни тук, при нас в България, да искат да останат и да работят, а не само за шест месеца някой да им осигури пред техния работодател минималната работна заплата, пък било то и с осигуровките“, коментира Колева.

Необходима е промяна в модела на икономическо развитие на страните от ЕС, заяви и бившият канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер, като призова да не се тласкат хората с ниски доходи към бедност чрез нови такси и данъци.

#БСП #безработица #млади #фонд #кохезионна политика #капитали #приходи #облагане #Алфред Гузенбауер #Катя Колева #България #лидер на ПЕС #ПЕС #Партията на европейските социалисти #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници