Унищожиха 1 т сирене заради опасен токсин
Един тон сирене е било унищожено от Агенцията по безопасност на храните заради наличието на опасен токсин.
Млечният продукт бил заразен с афлатоксин – гъбичка, която се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото и преработените продукти за крайните потребители, предаде bTV.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) този токсин повишава риска от рак на черния дроб.
Завишените стойности на афлатоксина са били открити във ферма и мандра в Ловешка област. Засегнати от опасната гъбичка са били селата Горан и Радовене.
Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата. Фуражът, който е първоизточник на заразата, не се продава от търговци.
Гъбичката се е появила, след като храната за животните не е била съхранявана правилно и се е появил мухъл, от който се образува афлатоксинът.
По данни на агенцията опасните млечни продукти не са били консумирани от хора, тъй като са предприети навременни действия по унищожаването им.
В момента се провеждат общоселски събрания, за да се уведомят местните хора, които може да са произвели домашни продукти от заразеното мляко.
От Агенцията по храните увериха, че заразата не е излязла извън границите на областта и млякото не е ползвано в други производства. Последните изследвания и проби в Ловешко са отрицателни и разпространението на опасния токсин е овладяно.
Още по темата:
- » Как да разпознаваме истинското от фалшивото сирене?
- » Българите пият най-скъпото мляко в ЕС
- » Основни храни у нас са по-скъпи, отколкото в Германия и Франция