Българин с рекорд като на Феликс Баумгартнер още през 50-те

Българин с рекорд като на Феликс Баумгартнер още през 50-те
Снимка от скока на Феликс Баумгартнер. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В България се изпълняват стратосферни скокове като този, който преди дни осъществи австриецът Феликс Баумгартнер, още от 1957 г., като страната дори има пет регистрирани рекорда, заяви полк. проф. д-р на военните науки Димитър Недялков.

Според полк. Недялков българските скокове дори били много по-рискови, защото специални костюми не е имало по онова време, предадоха bTV и „24 часа“.

Първият скок е осъществен от люк на бомбардировач, обяснява професорът.

„Човекът се е държал здраво при полета, самолетът се е издигнал на 11 200 м, след което люкът се е отворил и „бомбата“ е паднала“, обясни полк. Недялков.

Авторът на скока, полк. Стефан Калъпчиев, е правил и други опити, като при следващия му скок е бил катапултиран от самолет с помощта на пиропатрони.

Последният български стратосферен скок е бил от височина 16 000 метра през 1966 г., а от подобна височина година по-рано скачат едновременно трима българи.

След като австриецът Феликс Баумгартнер скочи от височина 39 000 м със скорост 1342.8 км и счупи няколко рекорда едновременно, предстои скок от космическа ракета, каза още професорът по военна авиация Димитър Недялков.

Само преди ден Феликс обяви, че прекратява кариерата си, като сподели, че вече е изпълнил мисията на живота си.

„Това беше моето напускане на екстремните спортове. Достигнах всичко възможно. Това беше най-важният проект в моя живот. След всичките тези години аз трябва да съм просто щастлив, че съм жив. Вече нямам сили. Радвам се, че вземам това решение, сега вече не е нужно да ставам рано и мога да правя каквото си поискам“, заяви Феликс Баумгартнер.

#българин #рекорд #Феликс Баумгартнер #балон #скок #стратосфера #капсула #австриец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници