ЕС против подялба на Косово, притеснен от реакциите в Белград

ЕС против подялба на Косово, притеснен от реакциите в Белград
Карл Билд смята, че сръбските власти са изпратили тревожни послания във връзка с възможните начини за разрешаване на проблема с Косово. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

ЕС няма да приеме подялба на Косово, заяви шведският външен министър Карл Билд, цитиран от сръбски медии.

След ежегодния доклад на Европейската комисия, представен преди седмица, властите в Белград ясно заявиха, че формулировка, свързана с признаването на териториалната цялост на Косово,  е неприемлива.

В коментар на доклада президентът на Сърбия Томислав Николич и премиерът на страната Ивица Дачич изразиха единодушно мнение, че Белград е готов да се откаже от перспективата на европейската си интеграция, ако в замяна трябва да признае Косово.

Карл Билд смята, че сръбските власти са изпратили тревожни послания във връзка с възможните начини за разрешаване на проблема с Косово, предаде БГНЕС.

„От наша страна даваме ясно да се разбере, че разделянето на Косово не е вариант. Чух някои доста тревожни изявления от Белград. Смятам, че е от значение Белград да разбере напълно, че това е важна позиция“, заяви шведският външен министър.

Той допълни, че тече диалог между Белград и Прищина, че еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле е посетил сръбската столица преди няколко дни и че скоро ще има още контакти между високопоставени сръбски и европейски представители.

Карл Билд очаква ситуацията да е много по-ясна след тези срещи.

Той заяви, че няма информация Швеция да е една от страните, които поискаха прекратяване на безвизовия режим за сръбски граждани.

#Карл Билд #Швеция #министър на външните работи #ЕК #ЕС #Косово #Томислав Николич #Президент на Сърбия #Ивица Дачич #премиер на Сърбия #европейска интеграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино