Дързост и алкохол пълнят морето с удавници

Дързост и алкохол пълнят морето с удавници
A A+ A++ A

240 000 души се давят по света годишно, съобщава Световната здравна организация. Това значи около 650 изгубени живота всеки ден, и то по официални данни, а реално са доста повече. Има и спасени, но останали инвалиди за цял живот, с увредено тяло и мозък от престоя под водата.

Много от тези нещастни случаи в океани, морета, реки, езера и плувни басейни могат да бъдат предотвратени, твърди Си Ен Ен. Трябва само хората да имат информация, умения и да бъдат предпазливи.

Кой е в най-голям риск – отговорът на този въпрос е решаващ за намаляване на инцидентите и сочи към кои групи да се насочи вниманието. Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията това са подрастващите, особено децата между  1 и 4 години, сред които жертвите са най-многобройни, а нещастията най-често стават в басейни.

Мъжете са 80% от удавниците в САЩ. Причините: рисково поведение и употреба на алкохол. Според СЗО жертвите от мъжки пол в света са 2 пъти повече от жените. Висок е процентът и сред малцинствата.

Спасители и лекари съветват задължително да се усвоят основни умения за плуване, включително уроци и тренировки. Но дори и плувци,

децата се нуждаят от постоянно зорко наблюдение,

когато са около и във водата. “Не се разсейвайте с игра на карти, четене на книги и разговори с приятели, когато малките се къпят”, напътстват експертите.

Ако пиете алкохол, не плувайте и не се качвайте на лодки и корабчета, предупреждават те. Погрешните преценки и забавените реакции при опиянение могат да доведат до трагедия. Хората в лодки и слабите плувци, особено в открити води, трябва да носят спасителни жилетки.

Следете прогнозата за времето, не влизайте да плувате, ако се задават гръмотевична буря и силни дъждове. Научете се да познавате поведението на водната среда – всеки воден басейн крие различни опасности.

Сред моретата например Черно се води едно от най-опасните, с мъртви вълнения, мъртви течения и дънни ями. Според поверието, а и по статистика то взема много жертви през август по Илинден и Преображение, когато времето се “обръща” и става по-хладно.

Спасителите у нас сочат следните рискови фактори: липса на умения, непознаване на опасностите, неправилна преценка и най-вече незачитане на предупрежденията - флаговата сигнализация и табелите с указания. Не влизайте във водата препили и преяли. Деца под 10 г. трябва да се къпят с придружител, напомнят те.

За разлика от мъртвото течение, което е постоянен процес, мъртвото вълнение се появява през юли-август. Образува се непосредствено до брега. Водата е привидно спокойна и подлъгва, но завлича навътре. Ако сте се отдалечили от плажа и решите да се върнете, макар да плувате с всичка сила, оставате на едно място и даже се отдалечавате от брега. Ако нарушите забраната да се влиза в морето и изпаднете в беда, инструкциите да се отървете са следните: Не се паникьосвайте,

запазете самообладание и пестете силите си

Отпуснете се на стихията, чиято сила бързо отслабва,  не плувайте срещу нея, а успоредно на брега, докато се измъкнете. Махайте и викайте за помощ.

Мъртвото вълнение се познава по разпенен коридор, перпендикулярен на брега, участък с друг оттенък на водата и спокойна зона, прекъсваща линията на вълните.

При ями спуснете се към дъното, а после се отблъснете нагоре. Ако почивате на океан, знайте, че има силни подводни течения, които мощно дърпат навътре, и се научете да ги разпознавате. Големите вълни, разбиващи се на пясъка, блъскат и зашеметяват плувеца. Специалистите съветват къпането да става преди и след прилив и отлив, когато водата е по-спокойна.

В реката бързото течение в средата, хлъзгавите камъни и подводни скали, ямите са най-честите причини за удавяне – опознайте я, преди да влезете, и дръжте децата под контрол, съветва Си Ен Ен. Язовирите са още по-опасни въпреки привидно спокойната вода. Температурата на водата там рязко се променя от топла на повърхността към студена надолу. Това действа стресиращо на тялото, може да доведе до схващания и травми. Къпете се само в разрешените за това зони.

Басейните – тази приятна лятна атракция, вземат учудващо много жертви, главно подрастващи и пияни летовници. Най-опасни са

тези без спасители

Техният съвет е: научете децата си да плуват. Но дори и тогава малките трябва да са под постоянен надзор. Снабдете ги с пояси и спасителни жилетки, а ако вече плуват сами, не откъсвайте поглед от тях.

Канализационната система на басейна, когато не е добре затворена, може да е толкова мощна, че да засмуче малките къпещи се и да ги удави.

Инцидентите не са рядкост и в частните басейни. Богати и известни изгубиха там деца, въпреки че не им липсват гледачки и охрана. В басейн преди време се удавиха 2-годишният син на актьора Антъни Куин,  3-годишното момченце на музиканта Грейнджър Смит, деца на актрисата Хънтър Тило, олимпийския шампион по ски Боде Милър, барабаниста Томи Лий. Американският съюз за превенция срещу удавяне напътства  домашните басейни да се ограждат от четирите страни, а на вратите и прозорците да се слагат аларми, които да сигнализират, че детето напуска къщата само.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници