7-ми пакет санкции на ЕС срещу Русия: Забрана за внос на злато, замразени активи на "Сбербанк"

7-ми пакет санкции на ЕС срещу Русия: Забрана за внос на злато, замразени активи на "Сбербанк"
A A+ A++ A

Европейският съюз договори новия седми пакет от санкции срещу Русия. Основна мишена на поредните наказателни мерки заради войната в Украйна е руското злато, чийто внос се забранява, предадоха Ройтерс и Франс прес. Замразяват се и активите на най-голямата руска банка "Сбербанк".

"Основната цел е да се присъединим към партньорите от Г-7, като подсилим прилагането на санкциите и затворим вратичките, където е необходимо", обяви в Туитър чешкото правителство.

Не става ясно на този етап дали е одобрено и размразяването на активите на руски банки, свързани с търговията със зърно.

Санкциите, които трябва да влязат в сила в четвъртък (21 юли), включват и разширяване на "черния списък" с повече от 50 физически и юридически лица, отговорни за войната, "включително политици, военни лидери, олигарси, пропагандисти", посочиха от чешкото ротационно председателство на Европейския съюз.

Това е седмият кръг от санкции спрямо руската икономика, откакто Москва нахлу в Украйна на 24-ти февруари.

Същевременно тази седмица се очаква делегации на Русия и Украйна да се срещнат в Истанбул заедно с представители на ООН, в очакване да обявят спораземение за износа на зърно.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че се надява тази седмица да има подписано споразумение за износ на украинско зърно през Черно море. Миналата седмица беше постигнато общо съгласие по проблема. В самолета на връщане от Техеран Ердоган е заявил пред репортери, че процесът по плана, изготвен от ООН, вече е одобрен и се надява да започне да се изпълнява  идните дни.

Източник: БНР

Снимка:  yur-gazeta.ru

#санкции срещу Русия #ЕС #7-и пакет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай