215493 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.84913| EUR 1.95583| GBP 2.30586|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Външно щастливо от резолюцията за трудовия пазар на ЕП

26 октомври 2011, сряда / 16:44; Коментари: 0
Send to Kindle

Външно министерство посреща с радост приетата от Европейския парламент резолюция за трудовия пазар, съобщи пресслужбата на ведомството.

България приветства приетата от Европейския парламент на 25 октомври 2011 г. резолюция, с която беше подкрепено пълното отваряне на трудовия пазар в ЕС от януари 2012 г. за граждани на България и Румъния“, заяви заместник-министърът на външните работи Константин Димитров.

Според Димитров мобилността на работната сила в рамките на ЕС е от съществено значение за икономическото възстановяване и за постигане на целите на стратегията „Европа 2020“.

„Призоваваме страните – членки на ЕС, които все още прилагат ограничения за работа спрямо граждани на България и Румъния, да вземат предвид официалните данни на ЕК, според които работниците от Източна Европа не са допринесли за увеличаване на безработицата и не са навредили на социалните системи в държавите – членки на ЕС, и да отворят своите трудови пазари от 1 януари 2012 г.“, коментира той.

Във вторник Европейският парламент гласува незаконодателен доклад относно насърчаване на мобилността на работниците и служителите в ЕС.

Евродепутатите настояват държавите членки, които продължават да налагат ограничения на пазара на труда по отношение на български и румънски граждани, да ги премахнат до края на 2011 г.

След приемането на България и Румъния в ЕС всяка от страните членки получи правото на собствен преходен период до 7 години (2+3+2 години), през който може да налага ограничения за работа на гражданите на ЕС от България и Румъния на своя територия.

Така понастоящем българите нямат право да работят свободно в Италия, Франция, Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Люксембург, Ирландия, Великобритания, Малта, а така също и в страните от ЕФТА (Европейската асоциация за свободна търговия) Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Списъкът на Румъния е същият с тази разлика, че се добавя Испания, която преди няколко месеца отново въведе ограничения за румънските работници поради високата си безработица, след като по-рано достъпът до трудовия й пазар беше разрешен.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: