Лалюмиер: Обикновените европейци не разбират що е ЕС

Лалюмиер: Обикновените европейци не разбират що е ЕС
Бившият генерален секретар на Съвета на Европа Катрин Лалюмиер изнесе публична лекция на тема „Европа, или да се затворим в себе си: на кого да се доверим?“ в София, организирана с помощта на президента Желю Желев (вляво) и френския посланик в България
A A+ A++ A

В много държави – членки на Европейския съюз, се наблюдават възраждане на национализма, ксенофобията, антиислямизма и затваряне в себе си, породени от кризата, и причината е липсата на разбиране от обикновените граждани на ЕС, заяви бившият генерален секретар на Съвета на Европа Катрин Лалюмиер.

Лалюмиер е на визита в България, повод за която е 20-ата годишнина от присъединяването на страната към Съвета на Европа. Тук бившият генерален секретар изнесе лекция на тема „Европа, или да се затворим в себе си“, предаде БГНЕС.

Лалюмиер посочи две основни групи причини за развиващите се тенденции в страните – членки на ЕС.

Първата група са по-скорошни, свързани с кризата - банкова, финансова, бюджетна, валутна, а след това икономическа, социална и политическа.

Втората група причини според Лалюмиер са по-отдавнашни, свързани с насоките и решенията, които са вземани от ЕС в миналото и които все повече се оспорват.

Бившият генерален секретар на Съвета на Европа изтъкна, че европейските граждани възприемат ЕС като студена демокрация, без да осъзнават европейските идеи, затова според нея най-добрият път е да се осведомят обикновените хора, за да разберат залозите, пред които са изправени, и да осъзнаят същността на европейския проект.

Лалюмиер посочи съществуващата в ЕС пропаст между управляващи и управлявани и заяви, че ръководството на Съюза трябва да се реформира в насока към по-голямо единство.

„Сега повече отвсякога се нуждаем от обединение. Нито една страна, дори Германия, която е водеща икономика в Европа, не може да защитава сама интересите си“, смята Лалюмиер.

Тя все пак изрази оптимизъм, че за момента засилващият се евроскептицизъм не намира израз в резултатите от изборите в отделни държави членки, като даде за пример Холандия, където въпреки яростната си кампания срещу ЕС националистите на Герт Вилдерс постигнаха слаб резултат на изборите за сметка на проевропейските партии.

Лалюмиер обвини за влошения имидж на ЕС някои европейски политици, които опитват да превърнат Европа в изкупителна жертва за това, което не са успели да постигнат.

Тя изрази задоволството си от присъдената в петък Нобелова награда за мир на ЕС, защото според нея наградата ще даде сили на Съюза да продължи по пътя, очертан от пионерите на Европейската конструкция, основан на уважение към хуманните ценности и мира.

През декември 1984 г. Катрин Лалюмиер е назначена за държавен секретар на Франция по европейските въпроси, а само година по-късно подписва за Франция шенгенските споразумения.

Избирана е за европейски депутат през 1994 г. и 1999 г., а в периода 2001-2004 г. е зам.-председател на Европейския парламент.

През мандата й на Генерален секретар на Съвета на Европа (1989-1994 г.) България става член на организацията.

От 2003 г. Лалюмиер е председател на Дома на Европа в Париж – асоциация, работеща за европейското гражданство. Катрин Лалюмиер е член на международния консултативен съвет на Дипломатическия институт.

#антиислямизъм #ксенофобия #национализъм #проблеми #криза #членство #Съвет на Европа #лекция #България #страни членки #граждани #европейци #Европа #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници