Акад. Георги Марков: Българските политици да не бързат да влизат в историята

Акад. Георги Марков: Българските политици да не бързат да влизат в историята
Българските политици да не бързат да влизат в историята, преди да я опознаят, призова в Смолян историкът акад. Георги Марков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските политици да не бързат да влизат в историята, преди да я опознаят, призова в Смолян историкът акад. Георги Марков.

„Политиците в България страдат от един и същи порок и нека не бързат да влизат в историята, защото не я познават. Така се повтарят грешки, за които винаги плаща народът“, заяви акад. Георги Марков, цитиран от БНР.

Той участва в научната конференция „100 години Балканска война - 100 години свобода за Родопите“ в Смолян, в която участват 30 историци от цялата страна.

По думите му политиците в България си въобразяват, че „с тях започва и с тях завършва историята“.

„Знаете за тази смехотворна история за учебниците с Бойко Борисов. Сложиха портретите на Бойко, той пък посочи кои министри, започна с моя „любим“ министър Симеон Дянков. Той влезе в историята. Нека да не бързат да влизат в историята. Има Стефан Стамболов, има и Александър Малинов, има и Андрей Ляпчев, има и други големи политици. Винаги за грешките на политиците плащат народите, но все пак политиците вече ние ги избираме“, коментира акад. Георги Марков.

Той отбеляза, че Родопите са важен регион за националната сигурност на България.

„Тук беше 35 години фронт на Студената война, какъв Шенген. Те трябва да се стреснат, да престанат с тези всекидневни кавги и там да се занимават с проблемите, които са жизненоважни, и да помислят за Родопите“, апелира историкът.

Той направи препратка към Югославия и политиката на Тито за създаване на македонски етнос и на мюсюлмански етнос в Босна.

„Значи ние не можем да се съгласим да се прави помашки етнос, както и помашка нация“, категоричен е акад. Георги Марков.

#Георги Марков #Смолян #Балканска война #Бойко Борисов #Симеон Дянков #Югославия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници