Петков открива газопровода България - Гърция на 7 юли

Петков открива газопровода България - Гърция на 7 юли
A A+ A++ A

Министър-председателят в оставка Кирил Петков инспектира днес междусистемната газова връзка Гърция-България в района на старозагорското село Малко Кадиево. С него на обекта пристигна и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Областните управители на Стара Загора проф. Наско Василев и на Сливен Веселин Вълчев също присъстваха на инспекцията, съобщиха от областната  администрация в Стара Загора. 

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Завършването на връзката ще помогне на България да получава азерския природен газ в пълен обем от 1 млрд.куб.м.

„На 7 юли българска делегация ще посети газовата връзка при Комотини и заедно с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис ще открием официално газопровода България-Гърция“ съобщи пред журналисти Кирил Петков. „Това е истинската диверсификация. Газовата връзка с Гърция вече е физически завършена линия, предстоят само софтуерните тестове и документацията. Аз вече видях 42 бара газ напълнени тръби. Днес е 1 юли - това беше и обещаната дата за завършване на връзката“, каза премиерът в оставка.

Съвсем в скоро време той очаква реално този един милиард кубични метра да влезе в България на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната към този момент. "Нашата цел е да направим микса между LNG - втечнен газ, и азерския газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на "Газпром", добави той.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници