Сградата с взривения трафопост е обитаема, твърдят инженери

Сградата с взривения трафопост е обитаема, твърдят инженери
Сградата, в чието мазе се взриви трафопост, е обитаема според оценките на назначените от кмета инженери в комисията за проверка на блока. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сградата, в чието мазе се взриви трафопост, е обитаема според оценките на назначените от кмета инженери в комисията за проверка на блока, съобщи градоначалникът на Бургас Димитър Николов.

Спешно ще бъдат демонтирани плочите на две от помещенията в апартаментите на първия етаж, които бяха буквално изтърбушени от експлозията, предаде „Дневник".

„Спешно от днес започваме да подготвяме проект за възстановяване на сградата и до няколко дни той ще е готов. Говорих с ЕВН и в момента, в който им предоставим проекта за възстанояване на сградата, те ще наемат строителна фирма, която спешно ще започне възстановяването й," увери Димитър Николов.

Кметът съобщи още, че към обитателите на блока е отправено предложение да се настанят в хотел или в нови общински апартаменти.

Третият вариант е да останат в самата сграда на етажите, в които в момента не съществува никакъв риск.

Хората от първите два етажа, които се нуждаят от спешният ремонт, започват да се настаняват в хотел. Всичките разходи ще се поемат от ЕВН, но ако все пак компанията откаже, общината разполага с необходимия ресурс, обясни кметът.

Започва обособяването на резервно трасе в съседния парцел, който е общинска собственост. Там ще се определи място за монтиране на нов временен трафопост, за да може максимално бързо, дори в рамките на деня да се пусне електрозахранването.

Все още не е ясна причината за инцидента, чака се експертизата на Дирекцията за оперативно-технически операции (ДОТО).

Още няма и информация за списъка на сгради със същите трафопостове, както и такива, които имат въобще вградени такива, стана ясно от думите на Димитър Николов.

#взрив в трафопост #трафопост #Бургас #взрив #Димитър Николов #кмет на Бургас #ЕВН #ДОТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници