Европейските лидери се скараха за Нобеловата награда

Европейските лидери се скараха за Нобеловата награда
Еврокомисарят по вътрешния ред Сесилия Малстрьом предложи Нобеловата награда и придружаващият я чек от 900 000 евро да бъдат връчени на деца от 27-те страни членки, но идеята не получи одобрение. Снимка: europeword.com
A A+ A++ A

Нобеловата награда за мир, която бе присъдена на Европейския съюз, изостри отношенията между евроинституциите и доведе до спор кой да я получи.

Петима са лидерите, които настояват да представляват Общността при връчването на приза на 10 декември.

Преди години един американски политик иронизира Европейския съюз, като каза, че ако трябва да говори с лидера му, не знае на кого да се обади. Сега покрай „Нобела" става ясно, че е бил прав, посочва бТВ.

Според Лисабонския договор Съюзът се представлява от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и от висшия представител за външна политика баронеса Катрин Аштън.

Еврокомисията обаче даде да се разбере, че председателят й Жозе Мануел Барозу е не по- маловажен представител на Общността.

От своя страна оглавяващият европарламента Мартин Шулц подчерта, че неговата институция е единствената, чиито представители са избирани пряко от гражданите и не може да бъде изключен.

Настрана не остана и премиерът на Кипър – настоящият ротационен председател на Европейския съюз.

Еврокомисарят по вътрешния ред Сесилия Малстрьом предложи решение – Нобеловата награда и придружаващият я чек от 900 000 евро да бъдат връчени на деца от 27-те страни членки. Идеята обаче не получи одобрение.

#Нобеловата награда за мир #Европейския съюз #Лисабонския договор #Европейския съвет #Херман Ван Ромпой #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Европейската комисия #ЕК #Катрин Аштън #Мартин Шулц #председател на ЕП #Европейския парламент #Сесилия Малстрьом #еврокомисар по вътрешния ред

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"