Плевнелиев може да сезира Конституционния съд за референдума

Плевнелиев може да сезира Конституционния съд за референдума
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не е изключена възможността да сезира Конституционния съд във връзка с референдума за АЕЦ „Белене“.

Държавният глава коментира, че след проведените консултации с парламентарно представените партии за това как точно да бъде формулиран въпросът на референдума са останали сериозни съмнения, предаде БГНЕС.

„Не обявявам моето окончателно решение, но все пак в хода на консултациите останаха сериозни съмнения. И имаме различни позиции“, заяви Плевнелиев.

Той коментира, че консенсус по въпроса не е бил постигнат, тъй като някои партии смятат, че въпросът, формулиран от събралите необходимите подписи от БСП, е противоконституционен, докато според други формации той е в синхрон с Конституцията.

Въпросът в момента е: „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?.

„Осъзнавайки, че първият в демократичната история на България референдум, е изключително важен и не трябва да има никакви съмнения за това, че той ще бъде проведен по правилата и в синхрон с Конституцията и законите на страната, не е изключена възможността да сезирам Конституционния съд“, каза още Росен Пленвелиев.

През следващите няколко дни президентската институция ще обмисли внимателно следващите си стъпки.

„Не трябва да има и капчица съмнения в законността на първия референдум“, подчерта неколкократно Плевнелиев.

#Конституция #АЕЦ „Белене“ #Конституционен съд #референдум #Росен Плевнелиев #Президент на България #партии #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници