Потвърдиха оправдатените присъди за козирката убиец във Варна

Потвърдиха оправдатените присъди за козирката убиец във Варна
Според Апелативния съд оправдателните присъди са законосъобразни и обосновани. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди за всичките 7 обвиняеми по делото за „козирката убиец“, която на 2 януари 2008 г. отне живота на 22-годишната студентка Гергана Велинова, съобщиха от пресцентъра на съда.

За втори път арх. Васка Рачева, арх. Владимир Рачев, проектантът Кирил Видолов, Живко Николов, арх. Наска Люцканова, управителят на фирма „Гарант Консулт“ Станка Калчева и инж. Паско Ташков бяха признати за невинни по обвинението за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до срутване на козирката и смъртта на момичето.

Пред втората съдебна инстанция държавното обвинение не протестира единствено оправдателната присъда на арх. Люцканова, а родителите на Гергана Велинова настояваха за ефективни наказания за всеки един от подсъдимите.

През януари т.г. Варненският окръжен съд оправда подсъдимите и посочи, че има отговорно лице за трагичния инцидент, което вече е признало вината си.

Това е Татяна Николчева, управител на „Валда-90“ ЕООД София – подизпълнител на строителния обект, която още на първото съдебно заседание през октомври 2010 г. сключи сделка с прокуратурата и получи условна присъда и лишаване от право на упражняване на строителна дейност за срок от 3 г.

Първата съдебна инстанция установи, че налице са били 2 линии на проектиране и изпълнение на обекта – едната за вътрешното проектиране и преустройство на банковия офис, за която са отговаряли 7-те подсъдими, и втората линия – за реконструкция на фасадата и изпълнението й, за която вече има поета отговорност.

Съдът допусна и анализира тройна и петорна техническа експертиза, показанията на експертите, свидетелите и страните по делото.

Анализът на фактите и обстоятелствата доведе първата съдебна инстанция до извода, че пред нито един от признатите за невиновни архитекти, проектанти, специалисти по техническия надзор и т.н. не е имало задание, норматив или друго законосъобразно изискване да бъде обследвано състоянието на сградата и на фасадата й, строени през 1963 година.

Ако подизпълнителят на фасадната облицовка – „Валда-90“, е бил проучил състоянието на конструкцията на старата фасада, то според магистратите нямаше да се стигне и до фаталния инцидент.

Според Апелативния съд оправдателните присъди са законосъобразни и обосновани.

В допълнение, магистратите считат, че станалото е класически случай на случайно деяние – по смисъла на член 15 от Наказателния кодекс, който гласи: „Не е виновно извършено деянието, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици“.

Решението на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

#Варна #Станка Калчева #Варненският окръжен съд #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници