2,5 милиарда! Докладът за пътните ремонти отива на прокурор

2,5 милиарда! Докладът за пътните ремонти отива на прокурор
A A+ A++ A

"Почти 2 милиарда и половина са в прикрито строителство. Това сочат изводите в доклада на работната група, която провери договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. - 2021 г.", това обяви на извънреден брифинг министърът на финансите Асен Василев.

Реално нарушението на закона за обществените поръчки се дължи изцяло на прикрито строителство.

От 3 милиарда и 400 милиона лева - 1 милиард са текущ ремонт и поддръжка, 2 милиарда и 462 милиона лева са прикрито строителство, добави той.

Василев направи и още разкрития. Той обяви, че ще даде на прокурор доклада за ремонтите на пътища, както и на НС.

"Има много случаи, в които са завишени максималните единични цени", подчерта Асен Василев.

"Някои фирми са се облагодетелствали спрямо всички участници на пазара. Комисията е преценила, че тези действа представляват съставомерни деяния и по силата на Наказателния кодекс", това заяви Асен Василев при представяне на доклада на междуведомствената комисия между МРРБ и МФ.

"Някои практики, които са меко казано скандални. Дали сме конкретен проект с превантивен ремонт. Стойността на проекта е 45 млн. Строителството е възложено на 28 автуст 2020, а проектирането на 5 ноември 2020 г.  Явно някой е ползвал машина на времето, щом проектирането е направено по-късно. Има десетки такива случаи", продължи той.

Вицерпемиерът уточни, че става въпрос за път 3861, отсечката Югово - Лъки в района на Смолян, пише лупа.бг.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай