Aсистирани репродуктивни техники в АГ болница „Свети Лазар“

Aсистирани репродуктивни техники в АГ болница „Свети Лазар“
A A+ A++ A

Навършиха се 7 години от откриването на сектора за АРТ (асистирани репродуктивни техники) към АГ болница „Свети Лазар“ – гр. София. За тези години помощ са получили над 1200 семейства с репродуктивни проблеми. В около половината от случаите ние сме успели да помогнем.

Ин витро лабораторията към сектора е оборудвана с най-съвременна техника и в нея се прилагат всички съвременни методи за асистирана репродукция: анализ на сперматозоиди, установяване на яйчниковия резерв, вътрематочна инсеминация, класическо ин витро оплождане, ИКСИ, ТЕСЕ, МЕСА, лапаро- и хистероскопска диагностика и лечение.

Винаги сме се стремили да пестим време на нашите пациенти. Да ги консултираме и диагностицираме във време, удобно за тях, като максимално съкращаваме сроковете за лечение, без това да е за сметка на качеството. Това отговаря на потребностите на по-голяма част от тях. Над 70% от постъпилите за лечение при нас са посещавали преди това други лаборатории, след което са предпочели тази в болница „Свети Лазар“.

Основната трудност, пред която сме изправени, е непрекъснато повишаващата се възраст на жените, желаещи да забременеят. За 2012 г. тя е 37 години. Това наложи да въведем някои нови схеми на стимулация на овариалния цикъл, както и нови за нас методи в ин витро лабораторията – като например криопрезервация на яйцеклетки. Ние имаме банка със замразени сперматозоиди и ембриони, но се налага да замразяваме и яйцеклетки. Все повече стават жените, които не са готови да станат майки в момента, но желаят да замразят яйцеклетки за следващ период от живота си, когато ще се реализират професионално или ще срещнат подходящия мъж. Тези жени се страхуват, че тогава ще са на възраст, когато няма да имат годни за оплождане яйцеклетки. Друга група, които се надяваха, че ще бъде приет законът за заместващото майчинство, вече се ориентираха към Украйна, САЩ или страни от Европа, в които е узаконено сурогатното майчинство. Някои рискуват и предприемат стъпки и тук, в България, рискувайки да бъдат изнудвани от заместващата майка.

И, разбира се, центърът „Фонд за асистирана репродукция“. Вече трета година той работи добре и това дава възможност на хиляди двойки с репродуктивни проблеми да се възползват от него. Ние работим с фонда от неговото създаване през 2009 година и сме убедени, че държавата трябва да продължи да подпомага финансово двойките с репродуктивни проблеми.

Д-р В. Лечев

Завеждащ сектор за АРТ

Акушеро-гинекологична болница „Свети Лазар“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници