Черешова задушница е, вижте какво НЕ се прави

Черешова задушница е, вижте какво НЕ се прави
A A+ A++ A

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.

На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Иисус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги и прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

КАКВО НЕ СЕ ПРАВИ

• Когато човек носи храна на гробища, която да раздаде за Бог да прости, не бива да я връща обратно у дома. Всяка една подавка, която е била приготвена, трябва да бъде раздадена;

• На гробовете не се яде от подавките, нито се пие;

• На самия гроб не е прието да се оставя храна, защото така мястото може да се омърси от животни;

• Има и още една забрана, свързана с черешите, които обикновено присъстват към подавките. Те не трябва да се опитват, преди да са раздадени за душите на мъртвите. 

Снимка: БНР - архив

 

 

#Черешова задушница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай