Защо има нарушения в болниците?

Защо има нарушения в болниците?
A A+ A++ A

Експерти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заедно с контролни екипи от районните здравноосигурителни каси (РЗОК), извършиха през месеците юни и юли 193 съвместни проверки на 172 лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна.

Списъкът с установените нарушения е дълъг, а такива се установяват почти по правило във всички здравни заведения.

Каква е причината? Защо документацията е некоректно попълнена, често предварително попълнена? Защо често няма поставена на видно място информация за пациентите и не е ясно обявено кое и колко се заплаща? Защо липсват пациенти, които в момента на проверката по документи се водят на лечение?

В резултат на извършените проверки предложените суми за незаплащане на болниците са в размер на 160 793 лв.

Но какво от това? Проблемите не са нови, нарушенията не учудват никого и след тези проверки няма и да спрат.

Никой не печели от този начин на работа в здравеопазването, категорични са лекарите. Според тях нарушенията произлизат от самите изисквания към дейностите, от начина, по който трябва да се води документацията. Не е новина, че лекарите отдавна се чувстват затрупани с документация и често „няма време за контакт с пациента, защото трябва да се пише“. А заплащането зависи изцяло от тази документация, независимо от други фактори като резултати от лечението или мнението на колеги и пациенти относно способностите и знанията на лекаря.

Ситуацията няма изглед да се промени скоро. И пациенти, и лекари са недоволни и и двете страни имат право. А когато имате нужда от помощ, то дано имате повече късмет или поне познат лекар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници