СГС ще гледа делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров

СГС ще гледа делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Софийският градски съд (СГС) ще гледа делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, който загина по време на опреция на ГДБОП през 2009 г., на 15 октомври.

Подсъдими за смъртта на Куцаров са двама служители на ГДБОП - Божидар Проданов и Ирен Вълев.

Миналата година съдът конституира като частни обвинители родителите на Пламен Куцаров и прие за съвместно разглеждане граждански иск за 400 хил. лева, , припомня БГНЕС.

По време на делото стана ясно, че за смъртта на арестанта родителите му водят гражданско дело и срещу МВР от 2009 г.

На последното заседание Владимир Чипев от ГДБОП заяви, че подсъдимите са станали жертва на политическите страсти, които са се разгоряли и определи двамата антимафиоти като жертва на тези страсти.

Той разказа, че Куцаров е отведен в „Пирогов" в 21.05 часа, а дежурният по това време му казал, че в дневника на Института е записан 21.27 или 29 часа. Камерите обаче не са записвали, те били само за наблюдение.

Владимир Чипев посочи, че Куцаров е приет късно и късно е бил интубиран.

В началото на 2009 г. бе образувано емблематичното дело за полицейско насилие за смъртта на 29-годишния арестант Пламен Куцаров, който умира в буса на антимафиотите, точно преди да му бъде повдигнато обвинение за съучастие в отвличане.

След две години разследване, едва през февруари 2011 г., Софийската градска прокуратура прати на съд двамата служители на ГДБОП Ирен Вълев и Божидар Проданов, които бяха обвинени, че са злоупотребили с власт и са причинили смъртта му по непредпазливост.

#СГС #ГДБОП #бус #Пламен Куцаров #арестант #невнимание #Софийски градски съд #прокуратура #Ирен Вълев #Божидар Проданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници