България продаде дела си в оръжейния завод „Арсенал“

A A+ A++ A

България продаде дела си в най-големия производител на оръжия на Балканите „Арсенал“ – Казанлък, на неговия мажоритарен собственик за 15.1 млн. лева.

Дружеството „Арсенал 2000“ вече притежава 99.63% от акциите на оръжейния завод, след като придоби дела на държавата от 35.78%, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Цената от 15.1 млн. лева ще бъде заплатена чрез банков превод по сметка на АПСК, а не с компенсаторни инструменти.

Договорът за продажба между АПСК и „Арсенал 2000“ трябва да бъде сключен в срок до 30 дни, считано от датата на решението за избор на участник, спечелил конкурса.

Купувачът е задължен да представи декларация за произхода на парите, с които ще заплати покупката на акциите, в 20-дневен срок от датата на уведомление, че е спечелил конкурса.

Сделката трябва да бъде одобрена от Надзорния съвет на агенцията.

След обявяването на конкурса документи за участие са закупили трима кандидати. Единият обаче не е внесъл в срок необходимото искане за достъп до класифицирана информация. Такова искане е нужно за участие в приватизация на военни предприятия.

Вторият кандидат сам се е отказал от по-нататъшен етап на конкурса.

„Арсенал 2000“ придоби 51% от капитала на „Арсенал“ – Казанлък, през 1999 г. срещу 3.9 млн. лв., припомня „Дневник“.

Според регистъра на АПСК всички задължения по договора са били изпълнени, включително тези към кредитори и за опазване на околната среда. Две години по-късно „Арсенал 2000“ купи още 12.85% от завода срещу 983 хил. лв.

Отделни производства и активи на „Арсенал“ АД са продадени и на други приватизатори, сред тях са цехове за отделни елементи и имоти.

#Балканите #Арсенал Казанлък #Казанлък #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"