Опасни гръмотевични бури и червен код днес

Опасни гръмотевични бури и червен код днес
A A+ A++ A

През деня атмосферата отново ще е нестабилна. Приближаващ студен атмосферен фронт ще дестабилизира времето над България. Очакваните явления могат да причинят материални щети и локални навадения в планинските райони. Валежите към края на деня ще обхванат и по-голямата част от Централна и Източна България.

Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Централна България, a по-късно през деня и над Северозападна и в Горнотракийската низина, ще паднат значителни валежи, придружени от силни ветрове. Ще има условия и за едра градушка, а бурите ще имат потенциал да нанесат и материални щети.

Около обяд ще духа до умерен югозападен вятър, който следобед в северозападните и западни райони от страната ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Над по-голямата част от страната ще бъде все още топло с дневни температури между 28-33°С. Най-високи ще са те в Югозападна България и в Горнотракийската равнина - до 32-33°С. 

През нощта срещу неделя над Северозападна България ще нахлува по-студен въздух. 

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота- неделя. Очакваните валежи ще са в следобедните часове. На картата сме показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

 

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-25 л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-60 л/кв.м.

Червен код: Валежите на много места ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо-конвективни системи. Очакваните валежи ще са между 50-70л/кв.м.

Времето в планините – Няма да е подходящо за туризъм! Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, а по билата - силен югозападен вятър, който до края на деня ще се обърне от  северозапад и ще се усили.Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра - около 15°.

Времето по Черноморието – Денят ще започне със слънце, следобед с развитие на купеста облачност, но без валежи. Максимални температури на въздуха - 27°-30°. Температурата на морската вода ще е 16°-18°.

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – През нощта срещу неделя облачността от запад ще се увеличи, но валежи не се очакват. 

Денят ще започне със слънчево време, но до обяд. Следобед ще се развива  купесто-дъждовна облачност и на места в столицата и около Софийската котловина ще превали и прегърми. Очакваните минимални температури ще са около 15°С, а максималните - до 29°С. 

Времето на Балканите 

Времето ще се определя от преминаващ студен атмосферен фронт. В много райони от северозапад на югоизток ще превали и прегърми. По-малка е вероятността за валежи в Гърция. По-значителни дъждове очакваме в северозападните и западни райони от полуострова. 

Източник: MeteoBalkans.com

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници