В почти всяка болница има нарушения, Здравната каса иска глоби

В почти всяка болница има нарушения, Здравната каса иска глоби
Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сред повече от половината болници в България констатира множество нарушения, заради които ще бъдат глобени с общо почти 34 хил. лева, съобщиха от пресцентъра на Касата.

Изводът на проверяващите експерти е, че по-голямата част от описаните нарушения са често срещани и се констатират при почти всяка проверка.

За два месеца са направени общо 193 проверки на 172 лечебни заведения в страната, а на 21 болници се е наложило да се направи повторен одит.

Над 8 хил. лева са определени за възстановяване от болниците като неоснователно получени суми, информират от НЗОК.

Финансовите и медицинските нарушения, които са констатирали проверяващите, са за неспазване на изискванията за работа с медицинска или финансова документация и нарушаване на реда за оказване на медицинска помощ.

Според проверката чессто срещани финансови нарушения са заплащане за изследване от пациенти по време на хоспитализацията им, плащане потребителска такса от здравноосигурени лица, които са освободени от нея, приложена предварителна сметка и касов бон към историята на заболяването за заплатена потребителска такса за 10 дни още на втория ден от болничния престой.

Нередностите в предоставената медицинска помощ са липса на изследване, което е трябвало да се направи в първите 24-48 часа от приема в болничното заведение, електрокардиографски запис без подпис на извършилия изследването, неразчетени рентгенови снимки, липса на епикриза или предварително изготвена такава с поставена и вписана окончателна диагноза, неспазен минимален болничен престой и други.

В 13 болници са намерени заведени документи за лечение на 29 пациенти, които обаче са отсъствали от болницата, за което от Здравната каса получили обяснението, че са напуснали болницата по свое желание.

Сумите за клиничните пътеки, по които са хоспитализирани тези пациенти, няма да бъдат заплатени на лечебните заведения, обясниха от НЗОК.

Констатациите от проверките ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз при преговорите за Национален рамков договор за 2013 г., предупредиха от Здравната каса.

#глоби #нарушения #проверки #болници #здравна каса #НЗОК #Националната здравноосигурителна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници