Сметната палата с препоръки към здравния министър и НЗОК

Сметната палата с препоръки към здравния министър и НЗОК
В Русе Десислава Атанасова даде началото на проект за реконструкция и енергийна ефективност на многопрофилната болница на стойност 8.6 млн. лв., с който ще се закупи модерна апаратура. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В доклада на Сметната палата за одит на здравното министерство има дадени препоръки към здравния министър Десислава Атанасова, както и към директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков, които ще бъдат отстранени до шест месеца, заяви Атанасова.

Извършеният одит е за изпълнението на дейността на Министерство на здравеопазването по осигуряване лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност чрез извънбъбречни методи на очистване на кръвта за периода от януари 2009 г. до края на юни 2011 г.

На посещение в Русе, в петък, Атанасова обясни, че не може да коментира окончателния доклад и трябва да го запази в тайна, тъй като има данни за извършени престъпления, информира БГНЕС.

Докладът е изпратен до прокуратурата, потвърди здравният министър.

Препоръките към министъра са свързани с проблемите на хемодиализата в България, която от миналата година се финансира вече от НЗОК вместо от здравното министерството, обясни Атанасова.

Тя обяви още, че е дала срок от три месеца на своите служители да й предложат начини за решаване на констатираните проблеми.

Десислава Атанасова коментира и препоръката, дадена от премиера Бойко Борисов на нея и на колегата й от регионалното министерство Лиляна Павлова да обикалят по общините и да питат кметовете защо има неусвоени 300 млн. лв. за апаратура.

„Министерството на здравеопазването като бенефициент си е свършило работата и ние реализираме проектите. Общините наистина трябва да започнат много ускорено да възлагат обществени поръчки, защото ще се окаже в един момент, че срокът на проекта, който е 24 месеца, изтича и те няма да могат да оползотворят средствата", коментира Атанасова.

Тя допълни, че е по-лошо, ако общините са в период, в който има обявена обществена поръчка и има доставка на апаратура, тогава „не само ще трябва сами общините да поемат заплащането на средствата за доставката, но и може би ще има наказателни процедури за тях".

Според нея причините за забавянията са най-вече свързани с обжалването на обществени поръчки и промяната на спецификации.

В Русе Десислава Атанасова даде началото на проект за реконструкция и енергийна ефективност на многопрофилната болница на стойност 8.6 млн. лв., с който ще се закупи модерна апаратура.

#Сметна палата #препоръки #одит #престъпления #министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #Пламен Цеков #НЗОК #Национална здравноосигурителна каса #хемодиализа #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници