Московски: България е получила заем за Дунав мост 2, Румъния ще събира таксите

Московски: България е получила заем за Дунав мост 2, Румъния ще събира таксите
Транспортният министър Ивайло Московски по време на визитата си в Русе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е получила заем за строежа на Дунав мост 2, а Румъния ще събира таксите за преминаване през него, съобщи транспортният министър Ивайло Московски.

По време на изненадващо посещение в Русе, в петък, Московски обобщи подписания в четвъртък меморандум с Румъния като „знак към всички останали държави по поречието на реката в Централна и Западна Европа и изцяло към Европейската комисия", предаде БНР.

За таксите, които ще бъдат събирани на Дунав мост 2, Московски заяви, че трябва да се питат тези, „които са подписвали меморандума от 1999-2000 г.", като по него те трябва да бъдат събирани от Румъния, а железопътните – от България.

„Предполагам, че това е било необходимият компромис, който е трябвало да направи българската страна, за да стане факт този мост, тъй като по моя информация, не знам дали е било точно така, но самите румънци нямат и не са имали огромно желание да се строи този мост там, тъй като всъщност се съкращава в голяма степен преминаването през тяхна територия. Вероятно са ощетени от гледна точка на такси и приходи в тяхната страна", коментира транспортният министър.

Преди обяд Московски се срещна с ръководствата на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, Дирекция „Морска администрация", централна ж.п гара и Националния транспортен музей.

В четвъртък Московски заяви, че Министерството на транспорта си е поставило за цел Дунав мост 2 да бъде завършен до края на календарната 2012 г.

„Окончателното завършване на Дунав мост 2 между Видин–Калафат зависи от метеорологичните условия, тъй като довършителните дейности изискват определени температури", коментира тогава Ивайло Московски.

По думите му мостът трябва да бъде окончателно съединен в близките дни, но срокът за влизане в експлоатация на съоръжението зависи от създаването на компанията, която оперира по моста.

#Министър на транспорта #Ивайло Московски #мост #Дунав #река #Дунав мост 2 #строеж #заем #такси #Румъния #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"