АЕЦ "Козлодуй" печели по 300 милиона лева месечно от скъпия ток

АЕЦ "Козлодуй" печели по 300 милиона лева месечно от скъпия ток
A A+ A++ A

От началото на годината приходите на централата от продажби на ел. енергия са се утроили

Високите цени на електроенергията изстреляха високо АЕЦ „Козлодуй“, чиято печалба само за първите три месеца на годината докосва рекордните 1 млрд. лв. За сравнение, през същия период на предходната година печалбата на държавното дружество е седем пъти по-малка, или около 138 млн. лв., показва сравнение на финансовите отчети на компанията, цитирано от economic.bg.

Поскъпването на енергийните продукти още от средата на 2021 г. и впоследствие заради войната в Украйна поддържат цените на електроенергията високи, от което енергийните компании се възползват. Така приходите от продажба на продукция на атомната електроцентрала в България за периода януари - март достигат 1.5 млрд. лв., което е огромен ръст от 282% на годишна база. Над 99% от тях се дължат на продажбата на ток, а останалия по-малко от 1% – на топлоенергия.

С рекордната чиста печалба от 955 млн. лв. паричните средства на АЕЦ „Козлодуй“ в края на първото тримесечие на 2022 г. достигат 2.1 млрд. лв. или ръст с 377%. Значителния скок е в резултат на установилите се рекордно високи цени на спот пазара „Ден напред”, където традиционно е реализиран основния обем от произведената електроенергия.

Именно на рекордните постъпления в държавните енергийни дружества вероятно ще разчита правителството за част от енергийните компенсации за бизнеса, които се очаква да продължат и през май, като в противен случай от бизнеса са готови на протести. Част от нетрадиционно високата печалба пък вероятно ще се използва и за други непредвидени от кабинета мерки във връзка с ускоряващата се инфлация и ефектите от войната в Украйна върху българската икономика.

Същественото поскъпване на електроенергията е видно и от факта, че въпреки космическия скок в постъпленията от продажби всъщност произведената енергия е почти колкото миналата година. По-осезаем ръст има в произведения ток от 6-ия блок на централата - с 4.9%, което е над прогнозата на мениджмънта на дружеството.

Очерталата се през последните години тенденция за пренасочване на търсенето изцяло към краткосрочните (часови) пазари и обвързването от търговците на цената на доставка до краен клиент с цената на непредвидим и силно волатилен часов пазар като пазара „Ден напред“, доведе до ценови шок за небитовите клиенти, които са длъжни да се снабдяват от пазара“, посочват от централата.

Разходите на дружеството също растат, но не за оперативни цели а заради увеличените вноски по фондовете - „Радиоактивни отпадъци“, „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения“ и „Сигурност на енергийната система“, които се дължат на ръста на приходите от продажби на електроенергия. Така за тримесечието разходите растат на годишна база със 177 млн. лв. до общо 410 млн. лв. В отчета АЕЦ „Козлодуй“ допълва, че всички ангажименти към бюджета, персонала и контрагентите са изпълнени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници