Какво се договориха премиерите на България и Румъния НА ЖИВО

Какво се договориха премиерите на България и Румъния НА ЖИВО
A A+ A++ A

България и Румъния ще съчетаят усилия в помощ за Украйна, това заяви на пресконференция пред медиите премиерът на Румъния Николае Чука след срещата с българския му колега Кирил Петков. 

„Започнахме нашия разговор като тръгнахме от контекста на сигурността. Петков дойде в Букурещ след визитата си в Киев. И двамата бяхме тази седмица в Киев. Това беше много добро време, в което успяхме да дискутираме инвазията на руските войници в Украйна”, каза Чука.

„Отново потвърдихме заедно подкрепата за независимостта и интегритета на територията на Украйна и заедно усетихме агресията на руските въоръжени сили и най-вече военните престъпления и жестокости, които доведоха до смърт на граждани, жени, деца, разрушаване на болници и училища, неоправдани, непровокирани и незаконни”, добави той.

"Искам да благодаря за гостоприемството и за приятелството. Днес нашето правителство дойде в Букурещ от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това доказва усилената работа, която всички ние имаме по предизвикателства - енергийна криза, война в Украйна, очертаваща се след това продоволствена криза, ето защо е толкова важно днес България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори. Набелязахме конкретни стъпки с конкретни срокове, обясни премиерът Кирил Петков.

По-рано днес беше подписано Споразумението между правителството на България и правителството на Румъния за откриването на българо-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт Русе – Гюргево – ферибот. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници