Отиде си режисьорът Стилиян Парушев

Отиде си режисьорът Стилиян Парушев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 90-годишна възраст почина известният режисьор документалист Стилиян Парушев, съобщиха от СБФД.

Стилиян идва в киното направо от калните окопи на Отечествената война, носейки във войнишката си раница Орден за храброст.

Постъпва в Държавното училище за кинематография и фототехника и първите си стъпки в киното прави в Студия за научнопопулярни филми, по-късно преименувана в Студия „Време“.

Там Стилиян Парушев реализира голяма част от творчеството си – над 230 документални и научнопопулярни филми, разнообразни като теми и жанрове, пише БГНЕС.

Той прави запомнящи се късометражни филми и миниатюри: „Селяни“, „Патешка история“, „Агънцето“, „Мелник – град на рекордите“, „Сонетката“ и др.

„Те изразяваха желанието на Стилиян да премине тогава отвъд предписанията на идеологическите бариери. Да разказва истории по такъв начин, за да могат зрителите да откриват по-дълбок смисъл в срещите си с ежедневието, и тук е неговото умение в една кратка форма да извиси обикновения житейски факт до ярка метафора. Не се страхува да критикува, да иронизира – изтънчената, леко хаплива дързост съпътства неговите коментари. Такова кино се опитваше да прави в своите творчески години режисьорът Стилиян Парушев. И бе награждаван у нас и в чужбина“, спомня си режисьорът Анна Петкова.

Поклонението ще се състои на 13.10.2012 (събота) от 15 00 часа в Ритуалната зала на Централните Софийски гробища.

#режисьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници