Инфлацията в еврозоната през март остава рекордно висока

Инфлацията в еврозоната през март остава рекордно висока
A A+ A++ A

Инфлацията в еврозоната през март е била незначително по-ниска от прогнозираното по-рано, но все още остава рекордно висока поради скока в цените на енергията. Това се казва в съобщение от Европейската статистическа служба (Евростат), цитирано от Reuters.
 
Потребителските цени в 19-те държави, използващи еврото, са се повишили с 2,4% на месец през март с ръст от 7,4% на годишна база.
 
По-ранна оценка на Евростат прогнозираше, че инфлацията през март ще бъде 2,5% през месеца и 7,5% спрямо година по-рано.
 
От Евростат обясняват, че на годишна база 4,36% от инфлацията се дължат на скока в цените на енергията, 1,12% - от по-скъпите услуги и 1,07% - от повишането на цените на храните, алкохола и тютюна.
 
Европейската централна банка иска да запази инфлацията на 2,0% в средносрочен план и даде сигнал, че ще затяга политиката си, като прекрати схемата си за изкупуване на облигации по-късно тази година и се придвижи към покачване на лихвите след това.
 
Цените на енергията през март са 44,4% по-високи от година по-рано, докато непреработените храни са поскъпнали със 7,8%. Но дори и при изключването на тези два компонента от измерванията, инфлацията шрез март е 3,2% - доста над целта на БНБ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници