Борисов: В две офшорни компании буквално е дадена цялата енергетика на България

Борисов: В две офшорни компании буквално е дадена цялата енергетика на България
A A+ A++ A

От парламентарната трибуна Петков нарече Меморандума за разбирателство писмо за намерение (с Gemcorp и IP3 Corporation - бел. ред) . Всъщност това представляват офшорни компании, в които буквално е дадена цялата енергетика на България. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на ГЕРБ в централата на партията.

По думите му, това ще стане със съфинансиране на търговски дейности за разширяване на производството на енергия, транзита, интерконекторите, включително и собственост, която е общинска. "Това са ядрена енергия, централно отопление, Маришкия басейн – на две офшорки. А защо са ми тези офшорки? Защото там си им крият парите. И много разследващи журналисти обичаха да търсят офшорки, но като намериха на Асен Василев, те станаха „добри“ офшорки", коментира Борисов.

Бoрисов прочете част от меморандума, с който разполага парламентарната група на ГЕРБ-СДС, след като са поискали копие и документът не е засекретен. Според бившият премиер става дума за "чудовищна далавера и огромна корупция за милиарди" и това представлява заробване на България. И посочи, че инфлацията в България е 12,2%, при 7,7% в Еврозоната. Според Борисов вече е невъзможно България да влезе в Еврозоната.

"Готвят да вземат 1 млрд. от външните пазари - не разбирате ли, че тези хора ви ограбват? Социлогическите агенции започнаха да го разбират, ама до 2-3 месеца няма да има какво да се направи. Трябва сериозно затягане на коланите впоследствие. И Радев ще има водеща роля за национално съгласие да се измъкнем от катастрофата, в която сме. Ники Василев им каза - 9 млрд. за 9 дена къде отидоха? Това правителство са царе на това да разточителстват пари на фона на недоволно население заради инфлацията. Нямаме такъв аналог в историята", завърши Борисов.

Бившият шеф на Агенцията на инвестициите Десислава Трифнова, която сега е депутат от ГЕРБ, също така изрази съмнения, че руските инвеститори зад Gemcorp са се изтеглили преди 3-4 години. Тя даде пример, че през 2019 г. компанията е подписала меморандум с руска банка на форума в Сочи, където е бил и руският президент Владимир Путин.

Според нея основната дейност на компанията дори не е в сектор енергетика.

#Борисов #Петков #енергетка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай