Моряците от „Царевна” пристигнаха у нас ОБЗОР

Моряците от „Царевна” пристигнаха у нас ОБЗОР
A A+ A++ A

Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те бяха прибрани с правителствения самолет. Машината кацна на Лещите Варна. 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама – украински.

Операция „Царевна" отне точно 6 дни - от напускането на първия моряк на борда до кацането им на родна земя.

След 49 дни пълна блокада на борда под звука на бомби и ракети и след дни наред опасна евакуация през Украйна и Русия, българските моряци и техните семейства се събраха.

Първите стъпки били най-трудни - точно 260 метра от кораба до първия военен пункт. Стигнеш ли до него, шансовете да оцелееш стават истински.

„Не беше весело. Нападения към нас нямаше, но снарядите и ракетите падаха близко”, обясни помощник механикът.

Кой е бил най-смел и първи е слязъл от борда на кораба, мъжете не посочиха, но след този първи моряк, нещата станали по-лесни. „В един момент взехме нещата в свои ръце, просто трябваше да направим крачката. Не беше лесно, но намерихме начин да се справим”, разказа един от тях.

Докато били на кораба, моряците се криели във възможно най-ниските точки, защото дори да не са цел на директен обстрел, попадения има. „Изключително тежко, не е приятно да те стрелят отпред и отзад”, заяви Стефан Янев, трети механик на парахода.

В Telegram се появиха кадри, на които се виждат попадения и поражения върху кораба „Царевна”. „Някой от момчетата, които бяха по-смели, снимаха. Може би имаше над 10 попадения на парахода”, добави Янев.

„Щастлива съм да го посрещна жив и здрав, както и всички негови колеги. Много се радвам, че всичко вече е наред. Имаше период, в който нямахме комуникация”, каза близка на един от моряците.

Петков: Фокусираме се върху спасяването на моряците от „Рожен”

На летището моряците бяха посрещнати от премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска. „Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията, както и на всички институции. Сега фокусът е върху следващия български кораб, който остава там”, заяви Петков.

Българската страна е имала план за евакуация с помощта и на украинските, и на руските сили.

„Не е имало хора от специални сили и военно разузнаване”, каза Генчовска.

„На два пъти бяхме готови да евакуираме хората. Тези 260 метра бяха много опасни”, посочи Петков.

От компанията-мениджър на кораба са готови да изпратят нов екипаж към „Царевна”, когато изтеглянето му стане възможно. „При възможност ще бъде организирано добавяне на хора към екипажа”, посочи Вихрен Захариев – заместник по сигурността.

Ако останалите на борда пожелаят, ще бъдат евакуирани. „Ако пожелаят, те ще бъдат евакуирани. Гордея се с капитана”, заяви Даниел Стефанов, който е мениджър на корабната компания.

Пораженията, нанесени на „Царевна”, не били толкова тежки.

„Искам да благодаря на г-н Марков (бел. ред. - Антон Марков от ситуационния център на МВнР), държавата и Руската страна, те ни оказаха пълно съдействие”, каза един от моряците.

„Има два крана, които са потопени и взривени. Те трябва да се изчистят и чак тогава вече корабът ще може да напусне пристанището”, посочи Марков.

От руското посолство споделиха пост в социалните мрежи, в който пишат, че споделят радостта заедно с роднините и близките на екипажа и изразяват признателност на сътрудниците на Народната милиция на Донецката народна република и военните на Въоръжените сили на Руската Федерация за „успешно проведената спасителна операция по евакуиране на българските моряци”.

Припомняме, че операцията по спасяването на нашите моряци продължи 6 дни. По-голямата част от екипажа беше евакуирана след близо 50 дни на пристанището в Мариупол, със съдействието на руските сили, които завладяха порта. 14-те българи и един украински кадет бяха откарани в Донецк.

#моряци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници