5 начина за справяне с главоболието

5 начина за справяне с главоболието
A A+ A++ A
Съществуват различни причини за появата на главоболие. Затова за справянето с него има редица средства и техники. Това дали ще подействат ефективно зависи от определянето на причината за него.
 
Един от проблемите, които водят до неприятно усещане на главата, е лошо кръвообращение. Затова може да помогнат масаж на определени точки на главата, като тези между веждите и на слепоочията. Полезен е масажът и на други части на тялото. Смята се, че палецът съответства на главата и затова масажът му би бил ефективен метод за намаляване на главоболие. С натиск се масажира предимно горната му част от всички страни. Отнема няколко минути. 
 
Дори само да направите масаж на китките на ръцете също ще помогне. Например, препоръчва се масаж в областта между палеца и показалеца. Специални точки има също на стъпалата и ушите. Може отново да масажирате палеца на крака, но тъй като е по-трудно да се установи причината, цялостен масаж на стъпалото би бил от полза. Същото важи и за ухото - един цялостен масаж ще бъде полезен. Има и плюс, не се налага да запомняте коя точка за кой орган съответства. Обикновено мястото е леко болезнено.
 
Добър начин да се справите с главоболието е да дишате повече кислород, защото причината може да е свързана с лошо кръвоснабдяване. За целта отваряте широко прозорец, а още по-добре да се разходите навън. Дишайте дълбоко, от областта на корема, а не повърхностно. За повечето хора е непривично, но дори няколко дихателни упражнения ще помогнат да се почувствате по-добре.
 
Много подходяща за облекчаване на главоболието е ментата. Може да пиете чай или да използвате етерично масло, което се вдишва или използва при масаж. То има успокояващо въздействие.
 
Лесно може да облекчите главоболието и с джинджифил. Има различни рецепти, в които може да го използвате настърган или нарязан на кръгчета. Консумира се с мед, лимон, а най-лесно е да си приготвите чай.
 
Физическото раздвижване също може да помогне, ако причината се крие в не достатъчно добро кръвообращение, напрежение или спазми. Всякакви физически упражнения са подходящи, карането на велосипед, бягане и др. Внимателно може да раздвижите и областта на шията. Именно там може да се крие причината за болките в главата, поради неправилна стойка или неудобна възглавница.
 
Разбира се, най-лесно е да пиете хапче, но много често освен болкоуспокояващи, те са и съдоразширяващи. Затова най-добре е сами да се погрижите за тялото си и доброто кръвообращение, като си спестите лекарства. При силно и постоянно главоболие, разбира се, потърсете помощта на медицински специалист.
 
Изочник: Труд

#главоболие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници