Босилекът и неговите магически листа

Босилекът и неговите магически листа
A A+ A++ A

Произлизащ от Индия, босилекът продължава да се използва там заради неговите лечебни свойства. Какви са те и най-вече какви са тайните на извлеченото от босилек масло?

  • Добро храносмилане. Листа, цветове и ядки – всички те съдържат линалол, който има благоприятно действие върху храносмилането. Това вещество не е чудо или лекарство, но има добро действие при газове.
  • Пълноценен сън. Съставки на маслото от босилек (камфор, естрадол, линалол) са известни с успокояващото си действие. Сварете 25 г листа от пресен босилек в 1 литър вода за 10 минути. Прецедете и пийте, когато отварата изстине.
  • Противовъзпалително действие. Още от I век пр.Хр. има данни, че градските лекари са препоръчвали босилек срещу главоболие. Днес преоткриваме лечебните му свойства за облекчаване на мигрената. Отдавна е известна и способността му да облекчава кожата при ухапване от насекоми и слънчево изгаряне, прилаган под формата на компрес от пресни листа. Използва се също срещу афти – отвара от две шепи пресен босилек, сварени  в 1 литър вода, можете да използвате за изплакване на устата с противъзпалителен ефект.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници