"Азов": Руските окупатори използват неизвестно химическо оръжие в Мариупол

"Азов": Руските окупатори използват неизвестно химическо оръжие в Мариупол
A A+ A++ A

Полк "Азов", който защитава Мариупол от руската инвазия, съобщи, че армията на Москва е ползвала отровно вещество с неизвестен произход. В телеграма, изпратена от войниците, пише, че войниците от полка са пострадали сериозно.

„Преди около час руските войски използваха отровно вещество с неизвестен произход срещу украински военни и цивилни в град Мариупол. Пострадалите имат дихателна недостатъчност и тежък проблем с вестибуларния апарат". На пострадалите се правят серия от тестове, за да се установи препаратът.

Войната в Украйна причини една от най-големите хуманитарни кризи в Мариупол. Според кмета на града Вадим Бойченко, броят на жертвите сред цивилното население е около 5 хиляди души, включително около 210 деца.

Сега в Мариупол има около 130 000 цивилни, блокирани от руските войски. А бойци от полк "Азов" продължават да защитават града, съобщава БГНЕС.

"Десетки хиляди" са вероятно жертвите на руските войски в Мариупол, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той коментира войната в града по време на видеообръщение към южнокорейския парламент. По думите на Зеленски пристанищният град е напълно унищожен.

Жителите на Мариупол бяха блокирани в продължение на седмици без храна, вода и лекарства, под непрекъснати бомбардировки. За да оцелеят, хората топяха сняг и крадяха храна.

Украйна не разполага с оръжията, които са ѝ нужни, за да спаси Мариупол, заяви късно вчера Зеленски. По-рано той предупреди, че Русия може да използва химическо оръжие в страната, без да посочва дали това е станало до момента.

Русия отрича да е извършвала военни престъпления по време на офанзивата в Украйна.

#Мариупол #АЗОВ #химическо оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"