Защо Австрия не гони руски дипломати?

Защо Австрия не гони руски дипломати?
A A+ A++ A

Австрия ще започне да експулсира руски дипломати, ако тайните служби на републиката разполагат с доказателства за несъответствие на дейността им с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Това съобщи австрийският външен министър Александър Шаленберг, говорейки за експулсирането на руски дипломати от страните от Европейския съюз на фона на войната в Украйна.

"Определено си запазвам правото да предприема тази стъпка. Станах първият австрийски външен министър, който обяви руски дипломат за персона нон грата преди две години. Ще го направя отново, ако е необходимо. Работим в тясно сътрудничество с австрийските служби", каза Шаленберг в изявление интервю за телевизионен канал ORF2.

По думите на министъра във Виена има много международни организации, които имат руски представителства и той не иска да пречи на работата на такива организации чрез необосновано експулсиране на дипломати. „Но ако се наложи, се докаже или има конкретни доказателства, че служител на някаква руска дипломатическа мисия не спазва Виенската конвенция за дипломатическите отношения, тогава ще предприема конкретни стъпки“, каза министърът. 

В същото време Шаленберг смята за тъжно, че сега всяка страна в Европа действа самостоятелно по въпроса за експулсирането на руски дипломати, а не обединено в рамките на Европейския съюз.

Външният министър също така предупреди, че евентуалното необосновано експулсиране на дипломати от Австрия може да бъде последвано от ответни стъпки на Русия, които ще лишат австрийското посолство от възможността да работи в Москва. „Ако Русия отговори, тогава всъщност австрийското посолство ще бъде принудено да затвори вратите и това няма да направи услуга на никого“, обясни министърът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници