Българите с все повече сметки, но „без хляб“, според проучване

Българите с все повече сметки, но „без хляб“, според проучване
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Икономическото състояние на домакинствата в България се е влошило за последната година, като основна причина за това са трудностите на хората с плащането на месечните сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост, сочат резултати от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

През 2012 г. все повече хора са се отказали от почивка по време на отпуските си, показват още данните, цитирани от bTV.

Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60% от интервюираните е плащането на комунално-битовите разходи – електричество, отопление, вода и други.

Затруднения да плащат тези сметки са имали предимно хората във възрастовите групи 40–49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.

В сравнение с ноември 2011 г. делът на хората, посочващи, че се затрудняват да плащат комунално-битовите си разходи, е нараснал с 5 процентни пункта.

Проучването на НЦИОМ е проведено в периода 20-27 септември 2012 г., като за тази цел в домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места.

#България #българи #проучване #анкета #Национален център за изучаване на общественото мнение #НЦИОМ #стоки #сметки #битови сметки #почивка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници