НАТО одобри разполагането на бойни групи в България и още три страни

НАТО одобри разполагането на бойни групи в България и още три страни
A A+ A++ A

Лидерите на НАТО се договориха на извънредната си среща в Брюксел да укрепят източния си фланг в контекста на войната, започната от Русия срещу Украйна, и предупредиха Москва да не използва химическо оръжие в сраженията там, а Китай - да не подкрепя агресията на Владимир Путин.

Четири бойни групи на алианса ще има в България, Унгария, Румъния и Словакия, съобщи "Ройтерс", цитирана от "Дневник". Засега няма подробности за числеността и състава на тези части, както и под чие командване ще са.

Такива международни сили има в Полша и балтийските републики, като числеността им е около и над 1000 души и се предвождат от Великобритания, Канада, Германия и САЩ. Те са самостойни единици за бързо действие и имат сухпътни, разузнавателни, артилерийски, инженерни и други елементи.

"Оставаме обединени и решителни в решимостта си да се противопоставим на руската агресия, да помогнем на правителството и народа на Украйна и да защитим сигурността на всички съюзници", се казва в съвместно изявление след среща на националните лидери на 30-те страни - членки на НАТО, в Брюксел.

#НАТО #бойни групи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници