Европа стачкува срещу скъпите горива. А ние?

Европа стачкува срещу скъпите горива. А ние?
A A+ A++ A

Испански шофьори на камиони са в национална стачка срещу високите цени на горивата цялата седмица, което доведе до  прекъсвания на доставки на пресни продукти като риба и плодове в цялата страна.

За днес е предвидена демонстрация на земеделските профсъюзи в столицата Мадрид.

Във Франция се говори за подобна стачка от 21 март. В Мароко вече стачкуват, недоволство има и в Италия.

В понеделник платформа, представляваща малки фирми на камиони за превоз и самостоятелно заети шофьори, обяви безсрочна стачка. В петък верига чуждестранни супермаркети в региона Астурия затвори поради липса на доставки.

Земеделските производители се оплакват, че не могат да продават продукцията си, особено мляко, и предупреждават, че храната за животни свършва до дни. Млечната промишленост в Испания преустанови дейността си, съобщиха от браншовата организация.

Транспортната стачка на превозвачите започна още в понеделник заради високите цени на горивата. Тя обаче не е подкрепена от всички фирми в бранша и това доведе до сблъсъци между работещите и протестиращите.

В някои градове от страната се наложи да се намесят Националната полиция и Гражданската гвардия, за да не се стигне до по-сериозни инциденти. Блокирани са магистрали, а основни пътни артерии са барикадирани с изгорели гуми.

Според Националната федерация на млечните индустрии (FENIL), която представлява над 95% от испанското производство на млечни продукти, доставките към фабриките на суровини и към търговските мрежи на готова продукция вече са прекратени и ще бъдат възстановени едва след като транспортната стачка приключи.

От сектора предупреждават, че парализата на транспорта води до социални, икономически и екологични последици. До тук загубите се изчисляват на над 600 милиона евро, а според експерти ако стачката продължи около 100 000 души ще останат без работа.

Протестите продължават при ожесточени конфликти между стачкуващите и тези, които все още извършват превози. Испанските власти са мобилизирали десетки хиляди полицаи да контролират ситуацията. Съобщава се за инциденти с насилие.

У нас засега единствено Несебър се вдигна срещу високите цени на горивата. Вчера в морския град бе проведено автошествие.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници